Rooks verrast in Zwitserse ronde

ROTTERDAM, 19 JUNI. Voor een sprint was de proloog van de wielerronde van Zwitserland gisteren net te lang, van een echte tijdrit was ook geen sprake. Steven Rooks is in beide disciplines geen uitschter, maar de tussenvorm over 1660 meter was hem bij de start op het lijf geschreven. Een korte, platte aanloop en een korte klim naar de finish leverde hem verrassend een tweede plaats op. Op slechts twee tellen van de Franse winnaar Jean Claude Leclercq, die zijn Zwitserse werkgever op maat bediende in St. Gallen. Achter Leclercq en Rooks volgden Maurizio Fondriest, de Italiaanse kopman van de ploeg-Post, en specialist Erik Breukink.

De 55ste ede van de tocht door Zwitserland is aantrekkelijk: een zwaar etappeschema, het ondanks de geringe Italiaanse en Spaanse interesse toch redelijk sterke rennersveld en een in het oog springend budget aan prijzengeld. De 162 renners kunnen 500.000 Zwitserse franken (bijna zeven ton) verdelen. Het afscheid van de 68-jarige ronde-directeur Sepp Vogeli, die het peloton 25 keer door Zwitserland dirigeerde, wordt op deze manier aardig opgeluisterd.

In de Midi Libre blonk Gert-Jan Theunisse gisteren niet uit, maar hij was tevreden. De openingstijdrit ov 2200 meter op een vlak parcours was dan ook niet echt besteed aan de Nederlandse klimmer. Toch gaf Theunisse slechts elf seconden toe op winnaar Thierry Marie, die met een gemiddelde snelheid van 46,588 kilometer per uur door de winderige straten van Canet-en-Roussilon denderde.