Reuzenzwaai in Zambia: vrije-markteconomie

LUSAKA, 19 JUNI. De regerende Verenigde Nationale Onafhankelijkheidspartij (UNIP) van Zambia heeft gisteren officieel gekozen voor een vrije markt-economie naar Westers model. Dat betekent een scherpe koerswisseling voor de partij van president Kenneth Kaunda. Sind de onafhankelijkheid in 19heeft het socialistisch georienteerde Zambia een politiek van nationalisaties van de belangrijkste industrien van de kopermijnen gevolgd.

Rabson Chongo, de nieuwe 34-jarige minister van financien van Zambia, maakt het nieuwe economische programma gisteren bekend tijdens de presentatie van het verkiezingsmanifest van de UNIP. Deregulatie en privatiseringen zullen de economische politiek van de UNIP in de jaren negentig kenmerken, aldus ditifest. President Kaunda heeft voor de maand oktober vrije verkiezingen beloofd.

Chongo zie te hopen dat de nieuwe economisch politiek “de ondernemingszin van de Zambianen zal bevrijden in een economische omgeving die eerder stimulerend dan verstikkend is.” Volgens Chongo zal de regering buitenlandse investeerders harde garanties geven tegen bureaucratische obstakels. Buitenlanders kunnen zich in de toekomst een aandeel van 49 procent verwerven in Zambiaanse handelsondernemin mijnbouwbedrijven en industrien, en van 40 procent in nutsbedrijven.

Chongo verdedigde overigens wel de oude nationalisatie-politiek van de UNIP, maar meende die politiek niet meer in deze tijd past.

In de laatste vijftien jaar is de levensstandaard van de Zambianen scherp gedaald. Met haar nieuwe economische politiek en met een verkiezingscampagne in Westerse stijl - inclusief felbedrukte T-shirts, een glossy verkiezingsmanifest en reclamespotjes op de staatstelie - hoopt de UNIP het vertrouwen van de bevolking terug te winnen. (Reuter, AP)