Rechts Zuid- Afrika dreigt met oorlog

JOHANNESBURG, 19 JUNI. De extreem-rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) heeft blanke Zuidafrikanen gisteren opgeroepen zich voor te bereiden op een oorlog met de zwarten. Een oorlog tegen de hervormingspolitiek van president De Klerk en tegen het besluit van het Zuidafrikaanse parlement eergisteren om de wet op de bevolkingsregistratie af te schaffen, de laatste steunpilaar van apartheid.

“Wordt wakker, blanke man. De Germaanse geest van protest en beschaving brandt binnenin u”, zei AWB-leider Eugene Terre Blanche gisteravond tijdens een bijeenkomst van veelal in kaki-uniform gestoken blanke Zuidafrikanen in Pietermaritzburg.

Zijn belangrijkste woordvoerder, Piet Rudolph 'Skiet', die onlangs werd vrijgelaten uit de gevangenis, voegde daar aan toe: “Als De Klerk in zijn plannen slaagt zal Zuid-Afrika in een revolutie worden gezogen die het bloedvergieten n de Franse en de Russische revolutie zal overstijgen”.

De toespraken waren gelardeerd met racistische opmerkingen tegen zwarten, joden en moslims. De AWB-leider hield zijn publiek voor dat mannen binnenkort kunnen worden opgeroepen om hun leven te geven voor blank Zuid-Afrika.

Volgens Terre Blanche, die trainingkampen leidt door het gehele land, is het van het allergrootste belang om de AWB-militia nu extra te trainen en voor te bereiden op de mogelijkheid van oorlog. (Reuter)