Pavlov eist bijzondere volmachten

MOSKOU, 19 JUNI. Het parlement van de Sovjet-Unie beslist vrijdag over de extra volmachten die premier Valentin Pavlov heeft gevraagd. De Opperste Sovjet heeft de besluitvorming daargisteren twee dagen uitgesteld nadat president Michail Gorbatsjov indirect had laten weten het verzoek van zijn premier eerst nog nader te willen bestuderen. Als het parlement overmorgen positief beschikt, zullen er in de Sovjet-Unie twee uitvoerende machten zijn die per volmacht kunnen regeren: het staatshoofd en het kabinet.

Premier Pavlov vroeg maandag in een rede voor het parlement om speciale bevoegdheden. Hij vef daarvoor steun bij de belangrijke Sojoez-fractie, die ongeveer een derde van de leden der Opperste Sovjet verenigt. Volgens een resolutie van de Sojoez-fractie zou Pavlov buiten het parlement, de republieken en het staatshoofd om zijn sociaal-economische beleid moeten kunnen gaan uitvoeren. De formulering lijkt op de machtigingswet die Gorbatsjov eind vorig jaar wist op te leggen aan het parlement.

De eis van Pavlov staat diametraal tegenover het akkoord dat orbatsjov anderhalve maand geleden heeft gesloten met de Russische leider Boris Jeltsin en de acht andere deelrepublieken die slechts in los verband in de unie willen blijven. Dit 'negen-plus-een-akkoord' biedt de republieken de mogelijkeid om hun economische beleid voortaan grotendeels naar eigen inzicht te ontwikkelen.