Oud-topman Hendriksen van VOC gaat naar Fokker

ROTTERRDAM, 19 JUNI. Drs. R.F. Hendriksen wordt de nieuwe financiele man in de raad van bestuur van Fokker. Hendriksen volgt E.J. Nederkoorn op die per 1 augustus aanstaande voorzitter van de raad van bestuur wordt. Dit heeft de vliegtuigfabrikant gisteren bekendgemaakt.

Hendriksen (51) is per 1 mei van dit jaar vertrokken bij het Rotterdamse concern Van Ommeren Ceteco (transport, opslag en handel).

Daar had hij als lid van de raad van bestuur ook de financiele portefeuille onder zijn beheer. Hendriksen maakte in november vorig jaarbekend dat hij VOC om “persoonlijke redenen” zou verlaten.

Verder is daar door VOC noch door Hendriksen enige uitleg aan gegeven. Hendriksen studeerde bedrijfseconomie en accountancy in Rotterdam en begon zijn carriere bij de Nederlandse herstructureringsmaatschappij Nehem in Den Bosch. Via de Deli-Maatschappij stapte hij in 1978 als lid van de raad van bestuur binnen bij de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM). De KNSM fuseerde begin jaren tachtig met Nedlloyd waarddor er voor Hendri geen plaats meer was in de toen nieuw gevormde raad van bestuur van Nedlloyd. Hendriksen werd in 1981 de financiele topman bij VOC. Hendriksen heeft enkele commissariaten en is onder meer lid van de raden van advies van ABN Amro en Price Waterhouse.

Nederkoorn volgt als topman van Fokker ir. M. Kuilman op, die in 1989 de tijdelijke opvolger werd van F. Swarttouw. Die leidde Fokker gedurende een turbulente periode van tien jaar. In die periode ontwikkelde de vliegfabrikant de Fokkers 100 en 50.