Opvang in Amsterdam voor beroofde toeristen is succes

AMSTERDAM, 19 JUNI. In de eerste maand van haar bestaan heeft de stichting Amsterdam Tourist Assistance Service (ATAS) ruim zestig gedupeerde buitenlandse toeristen in de binnenstad van Amsterdam geholpen. Sinds 18 mei biedt ATAS, een initiatief van de gemeente Amsterdam, de hoofdstedelijke VVV en de gemeentepolitie, hulp aan toeristen die zijn beroofdP)Toeristen kunnen alleen in noodgevallen een beroep doen op ATAS. De stichting regelt onder meer onderdak in hotels. Na terugkeer in eigen land moeten de kosten door de gedupeerde toeristen worden terugbetaald.

Volgens de stichting deden Britten het vaakst een beroep op ATAS, gevolgd door Amerikanen. Duitsers en Belgen komen op de lijst niet voor, omdat zij meestal met weinig geld en zonder paspoort naar hun land kunnen terugkeren. De meeste berovingehebben gedurende het weekeinde plaats. Dan ook krijgt ATAS het grootste aantal gedupeerden te verwerken. Op zaterdag helpen de vrijwillige medewerkers van de stichting gemiddeld 3,8 'klanten'.

Atas is thans alleen werkzaam in de binnenstad van Amsterdam, maar hoopt haar werkgebied binnenkort uit te breiden. Behalve Barcelona is Amsterdam de enige stad in Europa die een dergelijke opvang voor toeristen kent.