OM houdt zich in IRA-zaak aan collectieve bewijsvoering

DEN BOSCH, 19 JUNI. De advocaat-generaal in het IRA-proces in Den Bosch, mr. F. van Straelen, heeft vanmorgen laten doorschemeren dat hij dezelfde collectieve bewijsvoering wil hanteren als de Roermondse officier van justitie mr. J. Loumen.

Volgens Van Straelen hebben de vier verdachten, van wie er in april drie in Roermond werden vrijgesproken en een werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf, een 'active service unit' van de (provisional) IRA gevormd, die tot doel had Britse militairen te doden. Hun activiteiten zouden geleid hebben tot de moord op twee Australische toeristen die vorig jaar op 27 mei werden gedood op de Markt in Roermond. De advocaat-generaal zal waarschijnlijk aan het einde van de middagzijn eis formuleren.

Mr. F. van Straelen begon vanmorgen aan zijn 144 pagina's tellend requisitoir met een felle aanval op de Leidse hoogleraar dr. W.A.

Wagenaar. In de rechtszaal had Wagenaar volgens de advocaat-generaal al niet uitgeblonken door objectiviteit, maar in een “schandalig interview” met deze krant had de hoogleraar zich “gediskwalificeerd”. “Het is ongehoord dat een deskundige buiten de rechtszaal tijdens het proces zich zo uitlaat. In de se rechtsspraak zou dit een van de ernstigste vormen van minachting van de rechtbank opleveren.”

Ook de opmerkingen die Wagenaar als deskundige had gemaakt over de getuigeverklaringen werden door Van Straelen van de hand gewezen.

Volgens hem had Wagenaar geprobeerd de rechters te misleiden door selectief te reageren op wat getuigen hadden gezien.