Noro haalt Sickinghe binnen

ROTTERDAM, 19 JUNI. Jhr.mr. F.O.J. Sickinghe, de voormalig topman van machinefabriek Stork, woet ingang van volgende maand adviseur van Noro Management Services NV (NMAS), de vennootschap die het beheer voert over alle beleggingsfondsen van de Noro-groep.

Dit heeft Noro vandaag bekend gemaakt. NMAS is volledig in handen van Noro-topman John Fentener van Vlissingen. Aandeelhouders in de Noro-fondsen hebben al geruime tijd kritiek op de onduidelijke vervlechting van de prive-belangen Van Vlissingen en de belangen van de aandeelhouders. De commissarissen van Noro Properties, een van de Noro-fondsen, onderzoeken de situatie.

In financiele kringen vraagt men zich af waarom Sickinghe slechts adviseur en geen commissaris bij NMAS is geworden. De gedachte is dat Sickinghe eerst wil weten wat er in het verleden is gebeurd.

Sickinghe: “Ik ga eerst als adviseur eens grondig rondkijken. Duidelijk is dat we Nor snel mogelijk uit de publiciteit moeten krijgen.”

De voormalige Stork-topman staat zelf de laatste tijd in het brandpunt van veel opzienbarende ontwikkelingen in vennootschapsland. Nadat hij een moeizame fusie tussen twee grote melkcooperaties wist door te voeren, trad hij onlangs af als commissaris bij Nedlloyd. Sickinghe: “Ook ondernemingen moeten zo veel mogelijk uit de publiciteit blijven. Dat is een zwaarwegend belang. Ik kon mijn standpunt niet over krijgen.”

Sickinghe trad af bij Nedlloyd net nadat hij was benoemd toorzitter van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen. Deze VEUO is vooral bekend door haar standpunt pro beschermingsconstructies die onvriendelijke overnemingen belemmeren door de zeggenschap van aandeelhouders in te perken.

Als commissaris van Hagemeyer, dat aanstreeft op een fusie met Internatio-Muller (IM), is Sickinghe betrokken bij een dispuut dat een onvriendelijke overnamepoging lijkt. Sickinghe: “Dat is niet zo. De Nederlandse cosarissen van Hagemeyer wisten niet dat First Pacific een belang in IM had opgebouwd. First Pacific wil bij IM een turn-around tot stand brengen.”

Stork is naar wordt aangenomen genteresseerd in onderdelen van Internatio-Muller. Hagemeyers topman A. Land is eerder genoemd als gegadigde voor een commissaris-positie bij Noro. Pikant is dat aantijgingen omtrent voorwetenschap gebruikt door Noro-topman Van Vlissingen juist transacties in aandelen Hagemeyer omvatten)Noro meldt tevens dat drs. P.J.R. Driessen, de directeur onroerend goed van de 3 miljard gulden grote beleggingsgroep, per 1 september vertrekt. Samen met Noro's afdelingsdirecteur P. Buys begint Driessen voor zichzelf.

Volgens Noro vertrekt Driessen in goed overleg en staat zijn vertrek los van de recente perikelen en de problemen bij de fondsen. Volgens anderen maakte Driessen, die ruim twee jaar geleden van Centraal Beheer overstapte naar Noro, er nooit een geheim dat hij zich distantieerde van het beleid van Noro, zoals dat voor zijn tijd is gevoerd. Het zwartboek dat ontevreden aandeelhouders hebben opgesteld, beslaat juist die periode van voor de komst van Driessen.

    • Paul Frentrop