'Names' van Lloyd's geen compensatie voor verliezen

LONDEN, 19 JUNI. Leden van het verzekeringsconglomeraat Lloyd's, waaronder vier Britse ministers, hoeven niet te rekenen op speciale belastingaftrek voor geleden verliezen. De Britse staatssecretaris voor financien, Francis Maude, torpedeerde afgelopen nacht in het Lagerhuis de actie van ruim 60 van zijn partijgenoten, allen names bij Lloyd's, die om de speciale belastingaftrek hadden gevraagd.

Zij allen hebben ooit 250.000 neergeteld teneinde zich name bij Lloyd's te mogen noemen en teneinde mee te delen in de winsten, die het garant staan voor verzekeringsrisico's plachten op te leveren.

Volgens Maude “is het probleem niet voortgekomen uit belasting en kan het dus ook niet worden opgelost door belasting.” Andere oplossingen “moeten worden gevonden”, aldus de staatssecretaris.

De afwijzing betekent een ommekeer na de aanvankelijke gevoelens van sympathie, waarmee de minister vnancien, Norman Lamont, naar de perikelen van zijn collega-parlementsleden had geluisterd. Nu staat een aantal van hen, onder wie vier ministers uit het huidige kabinet, voor verliezen tot 100.000 pond (350.000 gulden), hetzij omdat verzekeringssyndicaten verkeerd hebben gehandeld, hetzij omdat ze een opeenvolging van (natuur-)rampen in het jaar 1989 niet hebben voorzien.

Het uitlekken van deze poging, die de belastingbetaler zo'n 50.000 pond zou hebben gekost, t in de afgelopen dagen tot een storm van protest binnen de Conservatieve Partij geleid. Partijgenoten van de names waren niet onder de indruk van het argument dat het voortbestaan van Lloyd's op het spel stond als er niet voldoende animo zou blijven bestaan voor het dragen van potentiele verliezen. Zij wezen erop dat een reddingsactie zou lijken op het tegemoet komen aan de nood van relatief rijken, in een tijd dat het grote delen van de bevolking slecht gaat door aanhoudende economische recessie.