Moslim-lijst Hebron wint verkiezingen

HEBRON, 19 JUNI. Moslim-fundamentalisten hebben de officieel niet-politieke verkiezingen gewonn voor de 11 zetels in het bestuur van de Kamer van koophandel in Hebron, op de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever. De gisteren gehouden verkiezingen, waarvoor de Israelische autoriteiten en het verenigd leiderschap van de intifadah toestemming hadden gegeven, waren de eerste voor een openbaar lichaam in bezet gebied in 15 jaar. Ze verliepen zonder enig incident.

De verkiezingen, waarin 1.700 zakenlieden hun stem uitbrachten, werden gezien als test voor toekomstige plaatselijke verkiezingein bezet gebied. Volgens de krant Ha'arets hebben de Israelische autoriteiten gezegd dergelijke verkiezingen te willen toestaan in andere steden op de Westelijke Jordaanoever als inleiding tot Palestijnse autonomie. Om die reden was een radicale PLO-factie, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), ertegen gekant.

Volgens Palestijnse zegslieden veroverde de Islamitische Lijst, geleid door zakenman Hashem Natsche, zes van de 11 zetels in de Kamer van Koophandel. AanH)hangers van de als terroristische organisatie verboden Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO), uitkomend op een nationalistische lijst, kregen vier zetels. De elfde zetel ging naar een onafhankelijke kandidaat.

De laatste plaatselijke verkiezingen in bezet gebied, in 1976, werden gewonnen door aanhangers van de PLO. In nationalistische kringen was nu weer een overwinning voor de PLO voorspeld. (Reuter, AP)