Lagere beurs kijkt naar lokale markt en Sasea-familie

ROTTERDAM, 19 JUNI. De aandacht op een gemiddeld lagere Amsterdamse effectenbeurs ging vanmorgen uit naar de perikelen bij de Parretti-fondsen en de dentele bewegingen bij lokale fondsen. Bij de grotere fondsen viel weinig beweging te bespeuren.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen gemiddeld lager in lijn met de buitenlandse beurzen, bij gebrek aan economisch nieuws dat de koersen kon stimuleren. De aandelenomzetten waren zeer laag.

Vandaag worden in de VS handelscijfers over april gepublice maar handelaren verwachtten dat deze weinig invloed hebben op de beursstemming. De afgelopen weken reageerde Amsterdam maar in beperkte mate op macro-economische cijfers uit de VS.

Ook de dollar, die enigszins terrein moest prijsgeven, hielp niet mee. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 96,2 punten, was om 13.00 uur 0,4 punten lager, vooral doordat Koninklijke Olie wat lager noteerde.

Een handelaar van Banque Paribas zei dat het dollar-effect grotendeels was verdisconteerd in de aandelersen. “Bovendien blijft het rustig aan het rentefront”, zo voegde hij eraan toe.

Het staal- en aluminiumconcern Hoogovens, gisteren de grootste stijger in Amsterdam, was een van de weinige grote fondsen die winst boekten.

Hoogovens, dat sloot op 64,20 gulden, was omstreeks het middaguur een dubbeltje hoger. “Ik denk dat Hoogovens zich voorlopig op dit niveau zal handhaven. Goldman Sachs heeft klaarblijkelijk een koopadvies gegeven”, zei analist M. Fies van Barclays de Zoete Wedd.

Op de lokale markt viel enige beweging te bespeuren bij Samas. De holding van een aantal ondernemingen die actief zijn op kantorenmarkt hanteert een gebroken boekjaar en moet nog komen met de jaarcijfers.

Samas, dat gisteren sloot op 64 gulden, stond omstreeks het middaguur op een winst van een gulden. Een analist begreep deze stijging niet:“Samas heeft kort geleden een hele grote acquisitidaan in Engeland. Die kan nog voor onaangename verrassingen zorgen.”

Zoals gebruikelijk de laatste tijd moest de automatiseringssector het vanmorgen weer zwaar ontgelden. Beleggers trachten hun belangen in sommige automatiseringsfondsen zo snel mogelijk af te stoten. In een dunne markt als deze leidt dat tot forse koersverliezen.

HCS spande gisteren de kroon met een verlies van dertig cent op 5,10 gulden, maar noteerde omstreeks het middaguur onveranderd. Volmac, dat gisteren al 1,40 gulden verloor op 25,10, moest vanmorgen nog een gulden prijsn. Infotheek (verlies gisteren 0,20 gulden op 10 gulden) moest nog eens twintig cent terug.

Helvoet meldde vanmorgen in 1992 weer een winstgroei te verwachten. De koers van de rubber- en kunstofproducent (slot gisteren: 42 gulden) reageerde niet.

Helvoet werd in mei 1990 op de beurs gentroduceerd als een bedrijf dat in de jaren daarvoor een evenwichtige groei had behaald en deze in de volgende jaren zou kunnen voortzetten. Maar Helvoets winst daalde in 1990 met 29 procent drie miljoen gulden. Voor 1991 verwacht het bedrijf een vergelijkbare winst.

In iets meer dan een jaar kelderde de koers van Helvoet met dertig procent tot 42 gulden, tegen zestig gulden bij de beursintroduktie.

Op de strafbank van de beurs zette de ontluistering van de Sasea-fondsen zich vandaag voort. Melia International, het fonds dat Giancarlo Paretti heeft gebruikt voor de overname van MGM, was vanmorgen de grootste daler. Gisteren trachn beleggers ook al af te komen van hun stukken Bobel en Chamotte Unie.

De financier van MGM, Credit Lyonnais Bank Nederland, werd gisteren kort uit de notering genomen na het bericht dat CLBN Paretti voor de rechter daagt wegens onbehoorlijk bestuur bij de filmmaatschappij MGM- Pathe Communications. CBLN, die gisteren twintig cent hoger sloot op 31,70 gulden, noteerde omstreeks het middaguur onveranderd.

NEW YORK Geruchten dat Fed-voorzitter Alan Greenspan zal aftr en indicaties dat de monetaire politiek voorlopig niet zal veranderen drukten gisteren de aandelenkoersen op Wall Street. De stemming werd verder gedrukt door lagere obligatiekoersen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 7,15 punten lager op 2.986,81.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen openden vanmorgen lager na het lagere slot in New York en Tokio. Ook het lagere niveau van futures op de index drukte de stemming. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.516,0, was om 12.30 uruim 20 punten lager.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt openden vanmorgen lager bij geringe omzetten. Maar handelaren verwachtten dat het Dax-30-gemiddelde zich boven de 1.680 punten zou kunnen handhaven. De graadmeter, die gisteren sloot op 1.695 punten, was omstreeks het middaguur ruim acht punten lager.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen kelderen vandaag naar het laagste niveau sedert 6 februari. Belangrijkste reden was het bericht d Japanse economie sterk blijft groeien, waardoor een renteverlaging steeds onwaarschijnlijker wordt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 688,72 punten lager op 23.996,75.