Internationals Van den Honert en Veen leren veel van voetbal; Ajax grote liefde van hockey-duo

PARIJS, 19 JUNI. Taco van den Honert en Stephan Veen kunnen gerust de Ajacieden onder de hoc keyers worden genoemd. Ze zijn ware balkunstenaars en hebben een fantastische techniek. Bij het Europese kampioenschap in Parijs vragen de Fransen op de tribune zich bij solo's van Van den Honert en Veen met grote verbazing af hoe spelers zo handig kunnen zijn met bal met stick. Een kwestie van jarenlang pielen met balletjes, zeggen de twee aanvallers van Oranje. En dat terwijl Veen eens vanen lerares het advies kreeg met tennis te stoppen. Hij had volgens haar geen balgevoel.

Van den Honert en Veen zijn beiden voetbal- en Ajax-fans. Dat geldt voor de meeste hockeyers. Alleen de echte Brabanders in de nationale selectie zoals doelman Leistra en Parlevliet bejubelden zondagavond in Parijs het kampioenschap van PSV. “Als je naar een andere sport kijkt hoop je altijd dat het leuk is om te zien. En dat is bij Ajax meestal het geval”, probeert Van den Honert een verkring te vinden voor de liefde voor de Amsterdamse voetbalclub.

Veen: “Als hockeyer moet je handig zijn om met bal en stick overweg te kunnen en dan is de link met Ajax snel gelegd. Ik woon in Rotterdam, maar Feyenoord trekt me helemaal niet. Van Ajax straalt snelheid en techniek af. Er gebeuren hele onverwachte dingen. Marc Delissen (aanvoerder van de hockeyploeg, red) heeft dat ook met zijn acties. Voor de eigen ploeg is het allemaal duidelijk, maar dtegenstanders en publiek weten niet wat er gaat komen.” Van den Honert: “Ajax is een club waar je als supporter het gevoel hebt dat je er bijhoort.”

Van den Honert (25 jaar, 100 interlands) en Veen (20 jaar, 38 interlands) kijken met de ogen van de leerling naar het voetbal. Ze zeggen veel op te steken van de manier waarop spelers zich in het veld bewegen, zich aanbieden en zich vrijlopen. “Zo'n Van Basten”, vertelt Veen, “loopt vaak achter de rug van de verdedigers weg.

Bergkamp heeft dat ook. Dat is mooi om te zien. Dat probeer ik ook.” Marco van Basten is de voetballende favoriet van beide hoc keyers. Van den Honert kan mooi vertellen over de aanvaller van AC Milan. “Soms staat hij op zo'n arrogante manier met de bal aan zijn voet, helemaal stil. Als er dan een tegenstander komt aanglijden springt hij ineens omhoog. Hij voelt zo'n vent al aankomen, waanzinnig is dat.” Ook noemen de twee hockeyspitsen als gewaarderde voetballers de namen van Romario (“af en toe zie je heniet en ineens is het kassa”), Careca en natuurlijk Cruijff niet te vergeten. Van den Honert zegt ook veel waardering te hebben voor Gary Lineker, een totaal ander type speler.

“Maar”, verklaart hij, “het is iemand waar ik misschien een voorbeeld aan moet nemen. Hij lijdt heel weinig balverlies, staat meestal op de goede plek en maakt veel goals.”

Van den Hert is nogal eens het verwijt gemaakt dat hij niet genoeg rendement uit zijn spel haalde. Daarin is inmiddels verandering gekomen. “Maar het kan nog beter”, vindt hij zelf. Opmerkelijk genoeg eindigden Van den Honert en Veen afgelopen seizoen samen bovenaan in de verkiezing van beste hockeyer uit de hoofdklasse en beide spelers maakten ook nog eens evenveel doelpunten, twintig; Van den Honert voor Amsterdam en Veen voor HGC. Ze hebben veel waardering voor elkaar en hockeyen graag samen. Buiten het veld trekken ze zeker niet meer met elkaar op dan met anderen, maar binnen lijnen is er sprake van een onzichtbare band. “Ik weet meestal wel wat Taco gaat doen”, zegt Veen over zijn collega.

“Taco”, oordeelt Veen, “is handiger met de bal dan ik. Hij heeft een hele fijne techniek. Ik ben sneller, wip de bal vaak langs de tegenstander en ga dan op het doel af.” “Stephan”, aldus Van den Honert, “speelt heel effectief. Hij gaat rechtdoor in volle snelheid en wijkt niet van zijn lijn af. Ik loop een oort slalom. Ik ga ook op andere plaatsen de cirkel in. Daarom eindigt de actie bij mij regelmatig met het krijgen van een strafcorner.”

Veen vindt zoekend in de voetbalwereld Van den Honert het meest op de Deen Michael Laudrup van Barcelona lijken. “Die heeft ook zo'n mooie slepende beweging.” Van den Honert kan het met die vergelijking wel eens zijn. Hij is blij dat Veen de naam van Vanenburg niet heeft genoemd. “Het was leuk om naar hem te kijken, maar erg effectief was zijn spel niet”, oordeelt Van den Honert over de PSV'er. “Vanenburg is veranderd, r nu is hij lang niet meer de mooie voetballer die hij was. Je ziet hem tegenwoordig heel vaak ballen opzij spelen.”

Van den Honert vindt op zijn beurt dat Veen overeenkomsten met Ajacied Van 't Schip vertoont. Veen is het daar niet helemaal mee eens. “Ik maak veel meer doelpunten dan Van 't Schip”, oordeelt hij terecht.

Veen vindt wel dat de Amsterdamse mooi-weervoetballer en hij een soortgelijke beweging 'buitenom' hebben. “Maar ik zie hem weeeel weinig binnendoor gaan.”

Van den Honert voetbalde als jongetje twee jaar bij LVV uit Laren. Hij was toen nog verdediger. Veen was nooit lid van een club. Zijn vader speelde wel profvoetbal, Sietze Veen, ex-aanvaller van Heracles, FC Groningen en De Graafschap. De zoon werd na een schoolvoetbaltoernooi ook gevraagd om bij De Graafschap te komen spelen. Hij koos echter voor het hockey waarin zijn vader inmiddels als trainer actief was.

Van den Honert en Veen denken allebei dat ze nu “behoorlijke voetballers” zouden zijn geweest als ze zich er op hadden toegelegd.

“Als ik het echt had gewild zou het wel zijn gelukt”, aldus Van den Honert.

Hockey is zeker moeilijker aan te leren dan voetbal. “Iedereen kan tegen een bal trappen, als kind al”, beaamt Van den Honert. “En het duurt wel even voordat je met een stick tegen bal kan slaan.” Veen noemt hockey “een vaardigheid”. “Net zoals golf bijvoorbeeld.”

Daarom is de waardering voor goede hockeyers bij Van den Honert en Veen tennste zo groot als voor goede voetballers. Van den Honert heeft altijd grote bewondering gehad voor Ronald-Jan Heijn, de zeer vroeg gestopte spits van Bloemendaal. En natuurlijk kijken ze hun ogen uit bij wedstrijden van de stickjongleurs uit Pakistan en India. Van den Honert: “Als die twee landen tegen elkaar spelen is dat echt smullen, met z'n allen aanvallen en met z'n allen verdedigen. Dat is net zo schitterend als een topwedstrijd in het voetbal.”

    • Hans Klippus