Hulp IBM voor computerbedrijf Wang in Lowell

NEW YORK, 19 JUNI. Het Amerikaanse IBM, 's wereld grootste computerconcern, is het in moeilijkheden verkerende Amerikaanse computerbedrijf Wang te hulp geschoten.

IBM neemt voor 25 miljoen dollar scden over van Wang en krijgt in ruil daarvoor obligaties die kunnen worden geconverteerd in drie tot vier procent zogeheten B-aandelen Wang. In een later stadium wordt mogelijk op dezelfde manier nog eens 75 miljoen dollar genvesteerd.

Wang zal produkten van IBM verkopen, terwijl beide bedrijven hun onderzoek en ontwikkeling op bepaalde gebieden zullen bundelen.

Afgesproken is dat Wang de IBM-computers R-6000 en IBM's personal computers onder het eigen logo op de marl brengen. Ook IBM's AS-400 komt in het assortiment. Op zijn beurt zal IBM software van Wang toepasssen in sommige van zijn produkten.

Wang zal een onafhankelijke onderneming blijven, aldus gisteren topman Richard W. Miller van Wang, die aankondigde dat in de komende weken meer details over de samenwerking met IBM bekend gemaakt zullen worden.

Wang Laboratories werd in 1951 opgericht door An Wang. Na diens overlijden in maart van het afgelopen jaar kwam Richard Miller aan het roer. De onderneming was toen al diep in de problemen geraakt door haar onvermogen om te concurreren met grotere computerconcerns, waaronder IBM.

Wang, gevestigd in Lowell (Massachusetts), het oudste industriestadje van de Verenigde Staten, en eens wereldleider op de markt van tekstverwerkers, leed in de negen maanden tot en met maart van dit jaar een verlies van 71 miljoen dollar op een omzet van 1,6 miljard dollar. Dat betekende een verbeterin opzichte van dezelfde periode van het voorgaande boekjaar. Toen was er een negatief saldo van 219,2 miljoen dollar op een omzet van 1,85 miljard dollar. Over het hele boekjaar 1990, dat op 30 juni 1990 eindigde, leed Wang een verlies van 716 miljoen dollar op een omzet van 2,5 miljard dollar.

Drie jaar geleden had Wang wereldwijd nog 31.500 man in dienst en een jaaromzet van drie miljard dollar. Nu werken bij Wang nog 17.500 man.

IBM is ook al enige tijd met de Amerikaanse computerfabrikant Apple, nummer 2 inwereld, in gesprek over vormen van samenwerking. Aan het Japanse Mitsubishi gaf IBM toestemming sommige van zijn grote mainframe computers te verkopen. (Reuter, AP)