Franse computerproducent SMT-Goupil aan de grond

PARIJS, 19 JUNI. SMT-Goupil, een van de weinige kleine Franse producenten van personal computers, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Het bedrijf dat zwaar in de schulden zit, lijkt ten ondergang gedoemd omdat alle reddingspogingen op niets zijn uitgelopen.

Goupil, dat twaalf jaar geleden werd opgericht, telt 490 werknemers die samen 56 procent van het kapitaal van de onderneming bezn. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 450 miljoen franc op een omzet van 830 miljoen franc, terwijl de schuld was opgelopen tot 750 miljoen franc.

Onder leiding van de zogeheten Interministeriele commissie voor de industriele herstucturering zijn de afgelopen maanden enkele pogingen ondernomen om het bedrijf te redden. Siemens en Olivetti werden uitgenodigd om in Goupil deel te nemen en nieuw kapitaal in bedrijf te steken, maar beide ondernemingen zagen niets in het reddingsplan en sloegen de invitatie af.

De ondergang van SMT-Goupil, dat filialen heeft in Spanje, Groot-Brittannie en Duitsland, is een nieuw voorbeeld van het echec van de Franse informatica-industrie. Van de twintig onafhankelijke computerproducenten die Frankrijk in het begin van de jaren tachtig kende, zijn er nog maar enkele over.

De grootste Franse computeronderneming, Bull, moest het Amerikaanse Zenith overnemen om zijn achterstand in de sector van kleine computers goed te maken. Bull dat gespecialiseerd is in grote computersystemen (mainframes), leed vorig jaar een verlies van ruim 5 miljard franc.

Bull wil de samenwerking met het Japanse NEC uitbreiden om zijn produktie te kunnen rationaliseren. De Franse premier, Edith Cresson, heeft daartoe Bull onlangs het groene licht gegeven, nadat ze eerst de uitbreiding van NEC's belang in Bull had opgehouden en Japan in het algemeen had beschuldigd van oneerlijkehandelspraktijken.