Fignon en Roche blijven zorg voor Tour-directie

ROTTERDAM, 19 JUNI. De directie van de Tour de France behoudt zich het recht voor alsnog ploegen van de deelnemerslijst te schrappen, wan hun kopman op het laatste moment niet in de Ronde van Frankrijk kan starten. Jean-Marie Leblanc, een van de twee rondedirecteuren, doelde gisteren bij de bekendmaking van de zes teams die worden toegevoegd aan de zestien reeds geplaatste formaties op de onzekerheid rondom Laurent Fignon en Stephen Roche. Hun respectieve ploegen Castorama en Tonton Tapis kregen naast TVM (Theunisse), Panasonic (Fondriest), Amaya (Cubino) en Postobon (Herrera) een 'wild-card'.

Wildcards worden verstrekt op grond van nationaliteit, sterkte en reputatie aan ploegen die niet tot de beste zestien van het FICP-puntenklassement behoren. De Tour-directie hanteert de klassering na afloop van de Ronde van Spanje (medio mei). Ze wordt opgemaakt aan de hand van het individuele puntenklassement van dat moment. De punten van de beste vijf renners per ploeg worden bij elkaar geteld. Om aan het totaal van 22 deelnemende teams te komen, worden daarnaast zes formaties uitgenodigd die niet bij de eerste zestien staan. Del ongo, nummer zes in de klassering met Giro-winnaar Chioccioli, Cipollini en Ballerini zegde af, waardoor nummer zeventien van het klassement, het Spaanse Clas, automatisch werd geplaatst.

Fignon ondervindt al lange tijd veel hinder van een spierblessure, die hem vorige week dwong in de Ronde van Italie de strijd te staken. Na de medische test van afgelopen zaterdag is de Fransman optimistischer dan in Italie. Maar over deelname aan de Tour blijft hij onzeker. Hij rijdt aan het eind van deze wee de Ronde van Apulie en volgend weekeinde het Franse kampioenschap. Naast Fignon beschikt ploegleider Guimard over proloog-specialist Marie, de middelmatige klimmer Bagot, het talent Leblanc en de sprinter Durand. Castorama geniet bij Tour-directie een voorkeurspositie op grond van zijn Franse nationaliteit.

Onzeker is vooral de positie van Roche, in 1987 nog Tour- en Giro-winnaar en wereldkampioen. De Ier sukkelde jaren met zijn knieen en bovenbenen. Dit seizoen leek hij bij zijn ne (Belgische) werkgever Tonton Tapis op de weg terug. Hij won de Catalaanse Week en het Criterium International. Maar hij werd vervolgens getroffen door verschillende ziekten. Voor de Dauphine Libere begin juni forceerde hij bij gymnastiekoefeningen een schouder, waardoor een peesontsteking ontstond. Roche heeft er nog steeds last van en heeft daardoor moeite met sturen. De ploeg teert niet allen op de reputatie van Roche.

Colotti (tweede in Parijs-Roubaix), Moreau (prospecialist) en De Wolf (tweede van het WK en de vechtlustigste in de voorjaarsklassiekers) spreken de Tour-directie ook aan.

Tour-directeur Leblanc verklaarde dat hij lang heeft getwijfeld tussen de ploegen Amaya (Cubino en Parra), Tonton Tapis en Seur (Pensec). Van TVM, Panasonic, Postobon en - aanvankelijk ook - van Castorama was hij zeker. Mocht Castorama of Tonton Tapis in verlegenheid worden gebracht door een afmelding van de kopman, dan staan het Belgische Tuliri van Poel) en Seur (Pensec) als reserve klaar. De grootste teleurstelling viel Ronan Pensec ten deel. Hij is Fransman - en reed vorig jaar lange tijd in de gele trui - en zijn nieuwe ploeg staat in de klassering als 21ste nog voor Amaya, Tonton Tapis en Postobon.

Dat TVM en Panasonic zijn uitgenodigd is geen verrassing. De eerste telt naast de omstreden Theunisse nog gerenommeerde renners als Konisjev, Skibby en Tourrit-winnaar Ducrot. De ploeg van Peter Post telnauwelijks renners die een vooraanstaande rol kunnen spelen. Het team viel buiten de eerste zestien van het klassement omdat de nieuwe aankopen Fondriest en Dhaenens de punten die zij vorig jaar bij respectievelijk Del Tongo en PDM scoorden niet mochten meennemen.

Bovendien behaalde de ploeg dit voorjaar opvallend weinig successen, slechts vijf overwinningen. Blessures en ziekten waren de voornaamste oorzaak. Eddy Planckaert, een van de belangrijkste renners, moals gevolg van een rugblessure zijn loopbaan beeindigen.

Twee jaar geleden was Panasonic nog een van de sponsors van de Tour de France. Dat zal mede van invloed zijn geweest op de toekenning van de wild-card. Bovendien heeft Post met zijn teams (Raleigh en Panasonic) een uitstekende staat van dienst in de Tour, beschikt de ploeg in de Duitser Ludwig over uitstekende sprinter (vorig jaar won hij de groene trui van huntenklassement) en is Dhaenens wereldkampioen. Kopman zal Fondriest zijn, maar de Italiaan kan rol van betekenis in het klassement spelen omdat hij geen goede klimmer is.

Post, die met zijn ploeg momenteel in de Ronde van Zwitserland is, verklaarde gisteren: “Ik heb altijd gezegd dat we zouden gaan. Ik ben ook nooit bang geweest voor de beslissing van de organisatie. Als we de punten van Dhaenens en Fondriest mochten meerekenen zouden we met de ploeg in de top-tien hebben gestaan. We hebben dus de renners om naar de Tour te gaan.”

Panasonic zal met uit twee Nederlanders aan de start verschijnen. Alleen Marc van Orsouw is al zeker van deelname. Volgende week beslist Post over de enige vacante plaats (Lubberding, Hanegraaf of De Koning). Zijn beste klassementsrenner, Eddie Bouwmans, blijft thuis.

Post vindt de 23-jarige Brabander nog te jong. Zeker zijn de Belgen Dhaenens, Sergeant en Nulens, de Italiaan Fondriest, de Duitser Ludwig en de Russen Ekimov en Zdanov en Van Orsouw.

Bij TVM zijn al zeker de Nederlanders Theunisse, Ducrot, Schurer en Siemons, ds Konisjev, de Belg Capiot en de Deen Skibby. Bij Buckler in elk geval de Nederlanders Rooks, Nijdam, Maassen, Veenstra en De Vries, de Belgen De Keulenaer, Van Hooydonck en Vanderaerden. Bij PDM zijn alleen de Nederlanders Breukink, Van Poppel en Jakobs, de Ier Kelly en de Mexicaan Alcala zeker van deelname.

De 22 ploegen: PDM (Breukink), Once (Mauri), Buckler (Rooks), Carrera (Chiappucci), Lotto (Criquielion), Gatarade (Bugno), Ariostea (Argentin), RMO (Mottet), Motorola (HJH)sten), Z (LeMond), Toshiba (Rominger), Banesto (Delgado), Helvetia (Delion), Weinmann (Wegmuller), Histor (Ampler) en Clas (Echave), Castorama (Fignon), Tonton Tapis (Roche), Amaya (Cubino), Postobon (Herrera).