Eis 20 jaar voor moord op kweker

DEN HAAG, 19 JUNI. De Haagse officier van justitie mr. H. Vos heeft vanochtend tegen een 32-jarige man uit Den Haag, wegens het medeplegen van moord op de Rijswijkse orchideeenkweker De Graaf op 19 januari van dit jaar, de maximale gevangenisstraf van twintig jaar geeist.

Justitie acht bewezen dat hij samen met een 27-jarige man uit Curaao de moord heeft gepleegd. De Antilliaan bekende vanochtend de dodelijke schoten te hebben gelost. Hij zegt onder druk te zijn gezet door de Hagenaar.

De twee waren samen met twee anderen op 4 januari ontsnapt uit de gevangenis in Haarlem. De Antilliaan zegt de moord te hebben gepleegd om een schuld van 25.000 te kunneossen aan de man die de ontsnapping regelde.

De Hagenaar zou volgens medeverdachten 40.000 gulden ontvangen voor de moord op De Graaf. Deze moest naar verluidt worden vermoord in opdracht van een man die vast zit in verband met grootscheepse handel in hasj en die vroeger de buurman was van De Graaf. Deze hashandelaar is hoofdverdachte in de bende die twee maanden geleden werd opgerold in de Randstad. Zij bleken een hele vloot aan schepen en zeer luxe auto's te bezitten. De Graaf zou in het verleden een keer een hasjtransport van deze bende hebben verlinkt.

De Hagenaar zei op de zitting geen enkele vraag te zullen beantwoorden. “Ik heb bij de politie een keer een verklaring afgelegen en dat vind ik zat”. Zijn advocaat heeft de rechtbank gevraagd een Israelier te horen die op 4 januari ook ontsnapte en nu vast zit in Israel. De man uit Curaao wordt op zijn verzoek psychiatrisch onderzocht in het Pieter Baancentrum.