Doodvonnissen in Koeweit wegens collaboratie Irak

KOEWEIT, 19 JUNI. In Koeweit zijn gisteren zeven statenloze Arabieren en een Iraakse ingezetene ter dood veroordeeld, van wie zes bij verstek, wegens collaboratie met de Iraakse bezettingsautoriteiten.

De dag tevoren was een 55-jarige Palestijnse lerares ter dood veroordeeld die volgens de rechtbank zich had schuldig gemaakt aan collaboratie door haar meisjesschool open te houden en medewerking te verlenen aan de Iraakse propagandakrant Al-Nidaa. Het afgelopen week(inde waren al zes voormalige journalisten van Al-Nidaa ter dood veroordeeld (-) de Libanese hoofdredacteur die bij verstek werd veroordeeld, een Koeweitse vrouw en vier Jordaanse Palestijnen. In totaal zijn nu 21 mensen ter dood veroordeeld bij de processen wegens collaboratie met de Iraakse autoriteiten tijdens de bezetting van het emiraat. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties vroeg gisteren om clementie ve veroordeelde journalisten. Eerder riep de Jordaanse regering de buitenwereld op zich in te zetten voor de ter dood veroordeelde Jordaniers. In Parijs is intussen vernomen dat de adjunct-hoofdredacteur van het officiele Koeweitse persbureau |KUNA|, de Palestijn Daoud Soleiman Moussa, vorige week is gearresteerd op verdenking van collaboratie. (|AFP|, |AP|)