Domburgs kuuroord in de problemen

DOMBURG, 19 JUNI. Het kuur- annex recreatiebad Dorimare in Domburg kampt sinds de opening in augustus met een verlies van ongeveer 2 miljoen gulden. Als er niets gebeurt, lopen de tekorten binnen vijf jaar op tot 14 miljo. Directeur J. van Asseldonk van de gemeentelijke Stichting Badplaatsbelangen Domburg, eigenaresse van het bad, heeft gisteren een reddingsplan gepresenteerd.

Dorimare maakt deel uit van Hof Domburg, een recreatiepark met 150 bungalows en 560 kampeerplaatsen. De gemeente Domburg heeft zich voor het park garant gesteld voor 60 miljoen gulden, omdat Domburg haar vroegere faam als internationaal kuuroord wil herkrijgen. Met de kuurfaciliteiten wil de gemeente zh weer richten op toeristen uit hogere inkomensgroepen. Om de belangen van het lokale bedrijfsleven veilig te stellen besloot de gemeente, via haar Stichting Badplaatsbelangen, grote zeggenschap in het project te behouden.

De gerenommeerde Duitse hotelketen Dorint nam de exploitatie op zich. Gisteren moest directeur Van Asseldonk van de Stichting Badplaatsbelangen (SBD) toegeven dat met name die exploitatie oorzaak is van het tegenvallende resultaat. “We moeten bij voorbeeld meer een vakantiesfeeuitstralen”, zo stelde hij.

Maar er zijn meer oorzaken. Tegenvallers in de bouw zorgden er voor dat Dorimare pas eind vorige zomer openging. Promotiecampagnes kwamen niet uit de verf. Al snel drukten enorme rentelasten op het budget.

De Stichting hoopt het tij nu te keren door opnieuw geld te lenen. Domburg zou zich voor deze lening weer garant moeten stellen. Verder zal exploitant Dorint meer risico's moeten dragen bij de exploitatie.

Tot ntoe krijgt de keten wel een riant percentage van de bruto-omzet, maar draait ze niet op voor de verliezen. Voorts wil de stichting externe financiers aantrekken om de rentelasten te drukken.