Deel produktie Olivetti naar het Verre Oosten

ROME, 19 JUNI. De Italiaanse computerfabrikant Olivetti is van plan een deel van zijn produktie te verplaatsen naar het Verre Oosten, zo heeft Carlo De Benedetti, president van Olivetti, gisteren op de aandeelhoudersvergadering gezegd.

“Er zijn nog geen specifieke pln”, zei De Benedetti, maar hij voegde daar aan toe dat Vittorio Cassoni, managing director van Olivetti, volgende maand naar het Verre Oosten reist. De plannen om elders te produceren komen volgens De Benedetti voort uit verslechtering van de concurrentiepositie van Italie. Hij wees er bovendien op dat Olivetti zeventig procent van zijn produktie uitvoert en last heeft van de relatief vaste maar volgens velen te hoge koers van de lire in het Europees monetair stelsel (EMS), het systeem van vrijwel vaste wisselkoersen.

Cassoni zal op zijn reis met de regering van Singapore praten over mogelijke nieuwe investeringen. Olivetti heeft daar tien jaar geleden al een fabriek geopend, die nu draadloze telefoons produceert. De Benedetti zei dat Cassoni ook met de regeringen van Thailand en Indonesie zou overleggen.

Hij sloot produktieve investeringen van Olivetti in Oost-Europa uit, omdat daar “te veel instabiliteit in de normen en de kosten” is.

De vakbonden hebben direct zeer ongerust gereageerd op de bekendmaking van De Benedetti. Olivetti heeft dit jaar al het personeel met 1.800 mensen verminderd, en tussen nu en het einde van het jaar moeten er nog eens bijna vijfduizend mensen weg. Het totale aantal werknemers moet dan op 47.000 liggen, maar De Benedetti sloot niet uit dat het personeel, als “variabele die afhangt van de omzet en de markt”, verder moet worden ingekrompen.

De Benedetti wees erop dat Olivetti, ondanks omzetdaling in de eerste helft van dit jaar van vijf a zes procent, op de wereldranglijst van informatica-groepen,die is opgesteld door het Amerikaanse blad Datamation, is gestegen van de tiende naar de negende plaats.