Colombia bedreigd op drugsmarkt

SAO PAULO, 19 JUNI. Peruaanse en Boliviaanse drugshandelaars verdringen Colombiaanse handelaars langzaam van de Europese cocanemarkt. Dat heeft een functionaris van Interpol gezegd op de regionale conferentie over de drugshandel in Amerika, die gehouden wordt in de Braziliaanse stad Sao Paulo.

Volgens Juan Carlos Antoniassi, Interpol-coordinator voor de drugshandel in het Amerikaanse continent, worden de Peruanen en Bolivianen daarbij geholpen door Italiaanse misdaadorganisaties: de Napolitaanse Camorra, de Calabrese N'Drangheta en de Siciliaanse mafia.

De meeste drugs bereiken Europa via Brazilie, Argentinie en Suriname, waarna zij vanuit Nederland en Spanje gedistribueerd worden, zo stelt Interpol. Suriname zou ook een belangrijke invoerhaven zijn voor aceton en ether - twee belangrijke hulpstoffen bij de opwerking van cocanepasta - die vanuit dat land vervoerd wordenar Colombia, Bolivia en Peru.

Volgens Interpol is in 1990 ruim dertien ton cocane onderschept; ruim tweemaal zoveel als het jaar daarvoor. De organisatie neemt aan dat dit vijf tot tien procent van alle illegaal in Europa ingevoerde cocane is. (Reuter)