Collectie foto's uit Spaanse Burgeroorlog aangetroffen

AMSTERDAM, 19 JUNI. In het archief van de fotograaf Carel Blazer (1911-1980), dat onlangs is ondergebracht bij de Stichting Fotoarchief Maria Austria Particam, is een doos met meer dan 120 foto's uit de Spaanse Burgeroorlog aangetroffen. Tot nu toe werd aangenomen dat Blazer tijdens de Tweede Wereldoorlog het meeste materiaal uit veiligheidsoverwegingen had vernietigd, omdat hij actief was in het verzet. Hij maakte deel uit van een groep die persoonsbewijzen vervalste en van een spionagegroep.

Blazer heeft in 1937 tijdens de burgeroorlog drie maanden in Spanje gefotografeerd. Hij werkte er samen met de filmer Joris Ivens en de oorlogsfotograaf Robert Capa. De collectie bevat foto's van politiek onderricht, het dagelijks leven aan het front en in enkele steden waaronder Madrid, maar ook beelden van bombardementen en gevechten aan het front. De fotzullen worden gerestaureerd en gereproduceerd.

Gezocht wordt naar een lokatie om de totale collectie te exposeren. Een eerste keuze zal zondag 23 juni in de rondgang van de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw te zien zijn voor de bezoekers van het concert van de Ebony Band, die muziek uit de Spaanse Burgeroorlog ten gehore brengt.