VS steuen Albanie als CVSE-lid

BERLIJN, 18 JUNI. De Verenigde Staten steunen een Albanees lidmaatschap van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerk in Europa (CVSE). Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, gisteren gezegd in Berlijn, waar de 34 CVSE-landen vanaf morgen vergaderen.

“Een democratisch Albanie moet deel uitmaken van het nieuwe Europa”, aldus de minister. Vrijdag vliegt Baker naar Albanie, waar hij volgens een regeringswoordvoerder economomische steun zal aanbieden, in ruil voor het uitvoeren van democratische en economische hervormingdoor Albanie.

Duitsland heeft bij monde van minister van buitenlandse zaken Hans-Dietrich Genscher vorige week al laten weten achter een CVSE-lidmaatschap van Albanie te staan. Een voorstel daartoe wordt morgen ingediend.

Baker waarschuwde tevens voor het uiteenvallen van Joegoslavie in afzonderlijke republieken, wat dreigt te gebeuren nu Slovenie en Kroatie hun onafhankelijkheid hebben aangekondigd.

“Dat kan krachten losmaken die de rechten van de mens en de overgang naar de vrije-markteconomie in de Balkan bedreigen”, aldus Baker. Baker bezoekt donderdag Joegoslavie, waar hij zal vragen om een vreedzame oplossing van het conflict. Baker: “Het zou een vergissing zijn wanneer de VS en Europa nu hun visie niet durven geven.” (Reuter, UPI)