Talkshow Dame Edna gaat nadrukkelijk over niets

The Dame Edna Experience, Ned.1, 22.22-23.02u.

Mondjesmaat maakt Barry Humphries nieuwe afleveringen van The Dame Edna Experience, maar niet zo mondjesmaat als de VARA ze uitzendt. Vanavonder een, volgende dinsdag weer en dan pas in december weer twee. Wat nu wordt uitgezonden, dateert dan ook al uit 1989 - op een gegeven moment gaat het zelfs even over Sammy Davis jr die toen nog leefde. Dat krijg je als je ermee omspringt alsof het luxueuze chocolaatjes zijn, die slechts op basis van strenge rantsoenering mogen worden verorberd.

En zo overrompelend, dat meer dan twee shows achter elkaar al te veel van het goede is, zijn die programma's nou ooer niet.

Hoogst vermakelijk, dat wel. Humphries heeft van zijn Dame Edna een creatie gemaakt, die zichzelf aanduidt als megastar en daaraan het recht ontleent op voet van gelijkheid te verkeren met de groten der aarde. Onder de groteske vlinderbril en de grijze pruik met blauwpaarse spoeling bevindt zich een uitzonderlijk schepsel: moederlijk bezorgd om haar gasten, maar af en toe geneigd om een venijnige klauw uit te steken als ze vindt dat iemand even op de vingers moet worden getikP)Intussen speelt zich hier een parodie af op de talkshow-formule. Iedereen speelt een spel; de presentatrice stelt de regels vast en de gasten schikken zich daarin. Het informatiegehalte is nul. Er is met Liza Minnelli waarachtig wel over andere zaken te praten, maar Dame Edna houdt het op enig aanstekelijk gekeuvel over schoenen en laarzen. Magnus Magnussen, presentator van de ernstige BBC-kwis Mastermind, is er uitsluitend om het publiek te onderhoudver IJslandse eetgewoonten. En van de ooit subversief geachte punk-ontwerpster Vivienne Westwood verneemt men eigenlijk in het geheel niets. Ze mag tussen de twee andere gasten zitten - en dat is altijd nog beter dan de volkse Sky-presentator Derek Jameson, die onmiddellijk wordt afgevoerd.

“Ik ben de ster,” stelt Dame Edna met nadruk vast. Het is Liza Minnelli weliswaar toegestaan haar laatste single ten gehore te brengen (waarschijnlijk de voorwaarde waarop ze wilde komen), maar de finale is voorbehouden aan desachtige hoofdpersoon van dit merkwaardige schouwspel. In de aflevering van volgende week verschijnen Dusty Springfield, Dolph Lundgren en Edward Heath. Ook van hen valt geen mededeling van enig belang te verwachten. Ze zijn er uitsluitend om Dame Edna te laten schitteren. De gasten die dat beseffen, komen er altijd zonder kleerscheuren af.

    • Henk van Gelder