Strijd om de macht in Indiase Congrespartij

NEW DELHI, 18 JUNI. In de Indiase Congrespartij is een strijd om de macht gaande tussen vernieuwers en 'Nehrusten', na de overwinning van de partij bij de parlementsverkiezingen.

Hoewel de Congrespartij geen absolute meerderheid zal behalen vormt zij de grootste politieke fractie en kan ze, anders dan in 1989, niet worden gepasseerd bij de vorminn een nieuwe regering. Na het tellen van de stemmen voor 420 van de 511 te verdelen zetels stond de centrum-linkse Congrespartij vandaag op 212, tegenover 91 voor haar grootste belager, de rechtse hindoe-partij BJP.

Het parlement, de Lok Sabha, telt 545 volksvertegenwoordigers. Van de resterende 34 zetels komen er 13 uit Punjab, waar zaterdag wordt gestemd en blijven de zes zetels voor Jammu en Kashmir wegens de moeilijke politieke situatie daar onbezet.

De resterende zetels komen voorn)melijk uit districten waar moet worden overgestemd.

De Congrespartij komt volgens prognoses uit op ongeveer 225 zetels, maar kan daarnaast rekenen op de steun van twee kleinere partijen, samen goed voor 13 zetels. Dit betekent dat de Congrespartij de steun van nog een twintigtal parlementariers nodig heeft om een regering te kunnen vormen.

Mogelijk krijgt de Congrespartij gedoogsteun van linkse partijen (met name de b communistische groeperingen en de Janata Dal), die samen goed zijn voor ruim 80 zetels. Ook een coalitieregering, een situatie die India nooit heeft gehad, behoort tot de mogelijkheden. Biju Patnaik, een belangrijke leider van de Janata Dal zei gisteren voorstander te zijn van een kabinet dat bestaat uit meer dan een partij.

De leider van de Janata Dal is ex-premier V.P. Singh en zijn persoon zou op bezwaren kunnen stuiten binnen de Congrespartij, die hem vier jaar geleden als lid royeerdeDe Congrespartij is echter nog niet uit de vraag wie fractieleider en daarmee premier moet worden. Onverwachts heeft ook de partijvoorzitter Narasimha Rao, de opvolger van de vier weken geleden vermoorde Rajiv Gandhi, zich opgeworpen als kandidaat-premier. Tot nu toe werd er van uitgegaan dat Rao, die ziekelijk is, geen belangstelling zou hebben voor het premierschap, maar dat blijkt nu wel het geval te zijn.

Rao is een echte 'Nehrust'; met hem aan het roer zou de Indiase econoweer sterker onder staatscontrole komen, terwijl onder Rajiv Gandhi (Nehru's kleinzoon) en V.P. Singh juist een voorzichtige liberalisering was ingezet. Rao kan binnen de partij rekenen op een kern van oude getrouwen.

In het kamp van de vernieuwers is Sharad Pawar, de premier van de deelstaat Maharastra, de belangrijkste man. Hij staat bekend als een fervent voorstander van een markteconomie. Een groot nadeel voor Pawar is dat hij geen ervaring heeft in de landelijke politiek.

Een deel van het partijkader oor middel van concensus een nieuwe leider aanwijzen, anderen, onder wie Pawar, geven de voorkeur aan een geheime stemming, iets dat al 25 jaar niet meer heeft plaatsgehad in de partij. Pawar lijkt te kunnen rekenen op belangrijke steun uit het zuiden, waar de Congrespartij bij deze verkiezingen de beste resultaten heeft geboekt.

De nieuwe parlementsfractie komt waarschijnlijkgen bijeen om over het leiderschap te beraadslagen.