Staking bij banken in Luxemburg

LUXEMBURG, 18 JUNI. Bankemployes in Luxemburg gaan op 1 juni voor het eerst in de geschiedenis van het groothertogdom in staking. Dit hebben hun bonden gisteren aangekondigd.

Meer dan 79 van de bankemployes is voorstander van een waarschuwingsstaking, zo is gebleken uit een enquete vakbonden de vorige week hebben gehouden. Bonden en bankiers liggen al acht maanden met elkaar in de clinch over een nieuwe CAO. De wettelijke voorgeschreven termijn voor overleg is inmiddels verstreken.

De bankwerknemers eisen een salarisverhoging van 5 procent, met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar. De werkgevers bieden een loonsverbetering van 2,4 procent voor volgend jaar. Verder vragen de bonden meer vakantiedagen en invoering van vervroegde uittreding.

Het bankwezen is een van de belangrijkste economische sectoren van Luxemburg. Ongeveer 170 verschillende banken hebben vestigingen in het land. Veel buitenlanders maken gebruik van banken in Luxemburg, vooral wegens het streng bewaakte bankgeheim, maar ook wegens de grote stabiliteit van het land en de geringe arbeisonrust. De aankondiging van de staking door bankpersoneel viel gisteren samen met de staking van EG-ambtenaren in Luxemburg en stiptheidsacties van Belgische douaniers, die met name werden gevoeld aan de Belgishc- Luxemburgse grens.