Rene Appel krijgt prijs voor beste misdaadboek

AMSTERDAM, 18 JUNI. De Gouden Strop 1991, de prijs voor het beste Nederlandstalige misdaadboek, is gewonnen door Rene Appel voor zijn boek De derde persoon. De prijs, waaraan een geldbedrag van 10.001 gulden en een plastiek is verbonden, is gisteren in Amsterdam aan de winnaar uitgereikt op een bijeenkomst van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

Behalve Appel waren voor de Gouden Strop Jef Geeraerts (Double face), Martin Koomen (De Portland paradox) en Jacques Post (Killroy) genomineerd. De jury noemde Appels derde misdaadroman zijn beste boek tot nu toe. “Appel heeft in korte tijd de benijdenswaardige weg afgelegd van veelbelovend debutant naar topauteur van de Nederlandstge misdaadroman”, aldus het juryrapport.

Appel werd al twee keer eerder genomineerd voor de Gouden Strop, in 1987 voor zijn debuut Handicap en in 1989 voor Spijt.

De prijs, die in 1986 door de GNM werd ingesteld, ging eerder naar Jef Geeraerts voor De zaak Alzheimer (1986), Thomas Ross voor Beta (1987) en Gerben Hellinga voor De terugkeer van Sid Stefan (1989).

De prijs zal dit jaar voor het laatst worden uitgereikt, zo maakte het Genootschap bekend. Bruna B.V. zal de boekenprijs met ingang van 1992 “adopteren”, waarna de Gouden Strop wordt vervangen door “de prijs voor het spannendste boek”.

Deze jaarlijkse prijs zal 25.000 gulden bedragen en er zullen meer categorieen dan alleen het misdaadboek voor in aanmerking komen.