Nieuw kabinet in Algerije

ALGIERS, 18 JUNI. De nieuwe Algerijnse premier, Sid Ahmed Ghozali,heeft vanochtend zijn kabinet bekendgemaakt, dat voor het grootste deel bestaat uit technocraten.

Zes ministers hebben hun post behouden, onder wie minister van defensie generaal majoor Khaled Nezzar. Een van de belangrijkste functies, het ministerschap van binnenlandse zaken, is toevertrouwd aan een oud-ambassadeur, Abdellatif Rahal. Lakhdar Brahimi, assistent-secretaris-generaal van de Arabische Liga, volgt Ghozali op als minister van buitenlae zaken. Ghozali, die de afgelopen 13 dagen meer dan 200 politici en andere vooraanstaande Algerijnen heeft geconsulteerd, had beloofd een niet-partijgebonden kabinet te vormen.

Het kabinet moet de eerder deze maand opgeschorte parlementsverkiezingen voorbereiden die vermoedelijk in het najaar worden gehouden. Later zullen ook - vervroegde - presidentsverkiezingen worden gehouden. Er zijn nog geen data bekend.

President Chadli Benjedid kondigde op 5 juni de staat van beleg af en stuurde het kabinet van Mouloudmrouche naar huis nadat moslim-fundamentalistische protestacties tegen de kieswet tot ernstige ongeregeldheden hadden geleid. De fundamentalisten dwongen vervolgens de belofte van vervroegde presidentsverkiezingen af. (AFP, Reuter)