Meer inkomsten voor organisaties van auteursrecht

AMSTERDAM, 18 JUNI. De ontvangsten van de auteursrechtorganisaties Buma en Stemra zijn in 1990 ten opzichte van het jaar ervoor gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de BumaStemra dat vandaag is verschenen.

Stemra, die het auteurst op beeld- en geluiddragers zoals cd's, platen, video- en muziekcassettes exploiteert, bereikte in 1990 een omzet aan auteursrechten van 228,2 miljoen gulden tegenover 181,3 miljoen gulden in 1989. De omzetstijging is er volgens het jaarverslag vooral aan te danken dat Stemra op Europese schaal licenties verleent aan grote producenten voor hun internationale verk en aan de gunstige ontwikkeling van de Nederlandse geluidsdragersmarkt.(EP) Buma, de organisatie die het muziekauteursrecht op uitvoeringen en uitzendingen van muziek in het openbaar exploiteert, realiseerde 79,2 miljoen gulden aan ontvangsten in 1990 tegenover 71,8 miljoen in 1989. De groei wordt volgens het jaarverslag onder meer veroorzaakt door het succes van RTL-4.