Marie Leszinska

Jan Libbenga noemt in zijn artikel op de achterpagina 'In 1090 was het warmer dan nu' (NRC Handelsblad, 11 juni) Marie Leszinska de vriendin van Louis XV.

Nu had Lodewijk XV in zijn (voor die tijd) jonge leven (1710 - 1774) vele vriendinnen, maar juist deze Marie Leszinska - dochter vaverdreven Poolse koning Stanislaus Leszinsky - werd in 1725 zijn wettige echtgenote!

Aan dit huwelijk was een schandaal voorafgegaan. De verloofde van Lodewijk XV, de Spaanse infante Anna Maria Victoria, die al op vierjarige leeftijd naar Parijs gestuurd was om als toekomstig koningin van Frankrijk aan het hof te worden opgevoed, werd zonder pardon naar haar vaderland teruggestuurd. Dit betekende een breuk met Spanje, maar een Franse vinger in de pap bij de komende d om de Poolse troon.

De steun van zijn schoonzoon heeft Stanislaus niet veel geluk gebracht. De monarchen van de Poolse buurlanden waren de politiek onbekwame Lodewijk XV te slim af. Stanislaus moest zich tenslotte maar tevredenstellen met het hertogdom Lotharingen (1738). Zijn dochter - even afhankelijk van Lodewijk XV als haar vader - had het ook al niet erg getroffen aan het Franse hof met een echtgenoot, die zich omringd had met gewetenloze gunstelingen en de gerslindende matresses.

De Franse revolutie lag in het verschiet.

    • W. van der Vlugt