Hoogovens schiet omhoog op rustige beurs, HCS daalt

ROTTERDAM, 18 JUNI. De koers van Hoogovens schoot vanmorgen vier procent omhoog op een verder rustige Amsterdamse effectenbeurs. Ondanks de weer hogere dollar waren de aandelenkoersen gemiddeld onveranderd.

AMSTERDAM “De markt is zeer dun. Elke activiteit heeft een onmiddellijk effect”, aldus een handelaar van Staal Bankiers.

Hij voorspelde dat spectaculaire situaties vandaag zouden uitblijven. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 96,2 punten, noteerde om 13.00 uur onveranderd.

De koers van de Koninklijke Nederlandse Hoogovens en Staalfabrieken was omstreeks het middaguur 2,50 gulden hoger op 64 gulden. De aandelenomzettaren aanzienlijk: in de eerste twee uur na opening werden circa 250.000 stuks verhandeld.

Volgens handelaren kwam de vraag naar Hoogovens van diverse zijden. Ook was sprake van arbitrage- en optiegerelateerde aankopen. “Hoogovens kwam kort geleden met produktiecijfers die erop duiden dat de teruggang van de produktie tot staan is gebracht”, aldus een analist. Hij signaleerde Amerikaanse belangstelling voor cyclische fondsen als Hoogovens.

Aegon komt met een converteerbare obligatie van 370 miljoen dollar met een looptijd van tien jaar en een coupon van zeven procent. De conversieprijs is 148 gulden. Het aantal uitstaande aandelen (nu 42,7 miljoen) zal daardoor toenemen met circa vijf miljoen. Aegon, dat gisteren sloot op 120,90 gulden, was omstreeks het middaguur 0,60 gulden hoger.

KLM zette de opmars vanmorgen voort en noteerde omstreeks het middaguur zestig cent hoger. Gisteren won de verliesgevende luchtvaartmaatschappij 1,30 gulden op 30,60 gulden. KLM profiteert van de he dollar en de lagere olieprijs. Air Holland, dat gisteren sloot op 12,20 gulden, boekte vanmorgen een winst van twintig cent. “Die doen dankzij het slechte weer deze zomer goede zaken”, lachte een handelaar.

De opmars van Nedlloyd stokte vanmorgen. Gisteren werden in Nedlloyd voor de tweede achtereenvolgende dag de meeste noteringen opgemaakt, waarbij de koers 1,90 gulden steeg op 57,90 gulden. Over de belangstelling voor Nedlloyd gaan de wildste geten: zo zou de Noorse grootaandeelhouder Torstein Hagen via Scandinavische stromannen zijn belang verder opvoeren. “Beleggers houden hun aandelen vast in de hoop dat de koers verder zal stijgen”, aldus een handelaar.

Ton Gietman van commissionair Van Meer James Capel relativeert de koerswinst van fondsen als KLM en Nedlloyd. “Het negatieve resultaat (beide bedrijven boekten vorig jaar verlies - red.) is grotendeels te danken aan falend management. Het blijft met het op de lange termijn zeer riskant geld in deze bedrijven te steken.”

Wessanen, dat gisteren vier gulden omhoog schoot op 85 gulden, moest vanmorgen vier dubbeltjes terug. Een handelaar zei dat Wessanen gewoon was achtergebleven bij de rest van de markt en dat verschil gisteren had goed gemaakt. Verder zou de belangstelling voor het voedingsfonds zijn toegenomen door de recente presentaties van Wessanen voor analisten en beleggers in Zwitserland en Amsterdam.

De koers van HCS kelderde vanmorgen bijnen procent. Beleggers achten het steeds waarschijnlijker dat Infotec definitief in handen komt van drs. J.J. Kuijten. De HCS-oprichter is niet alleen bereid om voor vijftig miljoen gulden nieuwe HCS-aandelen te garanderen, maar stelt tevens voor deel te nemen in Infotec, een waarschijnlijk heel waardevol bedrijf, dat HCS enkele maanden geleden overnam van Hoechst.

Bobel werd gisteren samen met zusterfondsen Melia en Chamotte Unie uit de officiele notering ge(JHid. Een belegger verkocht vanmorgen nog even snel zijn pakket. Op de niet-officiele markt worden nog wel noteringen opgemaakt voor Bobel (slot gisteren: drie gulden), dat vanmorgen met een verlies van vijftig cent (min 16 procent) de grootste verliezer was op Beursplein 5.

(VD) NEW YORK Wall Street sloot gisteren een saaie handelsdag af met verlies, veroorzaakt door een stroom programmagestuurde verkopen. Vooral IBM moest fors terug. De markt lag oor gebrek aan economisch nieuws ongenspireerd bij. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 6,49 punten lager op 2.993,96.

Beleggers wachtten op een rede van Fed-voorzitter Alan Greenspan vandaag in het Congres over de stand van zaken in de Amerikaanse economie.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen zweefden vanmorgen iets boven lage openingskoersen. Economische data die vanmiddag bekend zouden worden, waren volgens handelaren al in de koersen verdisconteerd. Het FT--koersgemiddelde, dat gisteren 1,7 hoger sloot op 2.524 punten, noteerde omstreeks het middaguur 14 punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen over de hele linie lager in dunne ochtendhandel. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 1,24 punten hoger sloot op 1.707,07 punten, noteerde omstreeks het middaguur circa tien punten lager.

TOKIO Tokio zette vandaag de consolidatie voort na de forse koerswinsten eind vorigek. Gebrek aan nieuwe factoren en komende publikatie van de Japanse geldhoeveelheid hield de meeste beleggers aan de zijlijn. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 257,62 punten lager op 24.685,47.