Graan- en aardappeloogst in USSR dreigt te mislukken

DUSSELDORF, 18 JUNI. In de Sovjet-Unie dreigt een misoogst van granen en aardappelen. De grootste droogte sinds 100 jaar doet het graan in de Oeral en Kazachstan verdorren. Ie Kaukasus en de Oekrane daarentegen regent het overvloedig. De aardappeloogst zal uitkomen op de helft van vorig jaar. Dat heeft Valentin Falin, oud-ambassadeur van de Sovjet-Unie in West-Duitsland, gisteren in Dusseldorf verklaard.

Bovendien wordt het moeilijk het graan te oogsten, omdat het ontbreekt aan onderdelen voor combines. Doordat in veel hoogovens wordt gestaakt, ligt de staalproduktie stil en raken de voorraden opalin geeft de schuld van de stakingen aan de Russische president Boris Jeltsin.

Vorige jaren ontstonden vaak voedseltekorten, zelfs als de oogsten goed waren. Er ging veel voedsel verloren bij het transport en in pakhuizen lagen voorraden soms te rotten zonder dat ze werden gedistribueerd. (DPA)