Flinke order van Koeweit voor Airbus

PARIJS, 18 JUNI. De luchtvaartmaatschappij Kuwait Airways heeft met het Europese vliegtuigbouwconsortium Airbus Industrie een principe-overeenkomst ondertekend voor de aankoop van vijftien vliegtuigen en opties op nog eens negen toestellen. In totas daarmee een bedrag gemoeid van 1,9 miljard dollar.

Dit is gisteren bekendgemaakt tijdens de luchtvaarttentoonstelling op het Parijse vliegveld Le Bourget.

Bij de vaste bestelling gaat om drie vliegtuigen van het type A320-200, drie A310-300's, vijf A300-600's en vier A340-200's.

De opties omvatten twee toestellen van het type A321, drie A300-600's en vier A340-200's.

De topman van Kuwait Airways, Ahmed al-Mishari, verklaarde gisteren in Parijs dannenkort ook drie vliegtuigen van het type Boeing 747-400 worden besteld. “De bestellingen betekenen een nieuw begin voor de maatschappij”, aldus al-Mishari. Een bedrag werd niet genoemd, maar ingewijden schatten het op 400 a 600 miljoen dollar. Vorige week zei Boeing dat het in Parijs voor 2,74 miljard dollar aan orders had geboekt.

Koeweit zag door de Iraakse invasie en de Golfoorlog twee derde van zijn luchtvloot verloren gaan. Ook het grootste deel van de onderhoudsfaciliteiten werd onbruikbaar. Vo(Reuter, UPI)