Europese VVD'ers: geen contact met Haiders partij

DEN HAAG, 18 JUNI. De drie VVD-leden in de Liberale Fractie van Europese Parlement dreigen met uittreden als de Oostenrijkse liberale partij FPO de officiele waarnemerstatus zou krijgen in die fractie. De FPO heeft om deze status gevraagd, vooruitlopend op het Oostenrijks lidmaatschap van de EG. De leider van de VVD'ers in Straatburg, Gijs de Vries, die tevens vice-fractievoorzitter is, zei vanmorgen dat officiele contacten tussen de FPO van Jorg Haider en de Liberale Fractie “absoluut onaanvaardbaar” zijn. “De FPO is geen liberale pa zij is zelfs anti-liberaal.”

De Vries heeft in de Liberale Fractie voorgesteld opnieuw een voorstel aan de Liberale Internationale te doen om de Oostenrijkse liberalen uit te stoten. “Ik denk dat daar nu veel meer steun voor is dan een paar jaar geleden.” De VVD'ers worden in hun verzet tegen officiele contacten met de FPO in het bijzonder gesteund door Portugese en Franse liberalen.