Europese landen willen hun troepen in N-Irak houden

LUXERG, 18 JUNI. Groot-Brittannie, Frankrijk, Italie en Nederland willen hun troepen voorlopig in het noorden van Irak houden om de plaatselijke Koerdische bevolking veiligheid te bieden. Zij zullen de Verenigde Staten later deze week in de marge van de CVSE in Berlijn vragen hetzelfde te doen. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken, Douglas Hurd, gisteren meegedeeld in Luxemburg, waar een bijeenkomst plaatshad van de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Genschap.

Hurd zei dat de toestand in Irak zo instabiel is dat de geallieerde troepen het gebied niet kunnen verlaten. “We zijn met z'n allen Noord-Irak ingegaan om de Koerden te overreden de (Turkse) bergen uit te komen, en levens te redden. Dat is gebeurd. Dat is geslaagd. We willen niet dat de operatie eindigt op een wijze die het probleem terugbrengt”, zei Hurd.

Van de oorspronkelijk meer dan 20.000 geallieerde militairen in Noord-Irak is inmiddels al ongeveer een derde teruggetrokken. De uit 500 man bestaande politiemacht van de Verenigde Naties, die in hun plaats in (heel) Irak zou worden gelegerd, is echter nog lang niet op sterkte. Er zijn nog geen honderd man in Irak aangekomen. De VN hebben geen geld voor uitbreiding, en kunnen bovendien geen mensen vinden. De Koerden zelf maken zich grote zorgen over hun situatie, en in het gebied is herhaaldelijk gedemonstreerd voor een blijvende stationering van geallieerde troepen.

De Nederlandse minister Van den Bk zei gisteren dat er ook in de Verenigde Staten nog geen definitieve beslissing is gevallen over een terugtrekking. De voorzitter van de Amerikaanse verenigde chefs van staven, generaal Colin Powell, zei drie weken geleden tijdens een bezoek aan het gebied dat de geallieerde operatie sneller zou eindigen dan werd verwacht, hoewel hij geen specifiek tijdschema wilde geven.

Commandanten in het gebied zeiden toen te verwachten dat de terugtrekk uiterlijk augustus zou zijn afgerond. Powell erkende dat het lot van de Koerden onzeker was wanneer de geallieerden eenmaal zouden zijn vertrokken. (Reuter, AFP, AP)