Bernard Jacobson artistiek leider Residentie Orkest

DEN HAAG, 18 JUNI. De Britse musicoloog Bernard Jacobson (55) is met ingang van 1 januari 1992 benoemd tot artistiek leider van het Residentie Orkest. Jacobson wordt de opvolger van Theo Muller, die per 1 juli ontslag nam als gevolg van jarenlange problemen in de leiding van het Residentie Ort. Eerder vertrok zakelijk directeur Ben van der Meer en dirigent Hans Vonk stapt per 1 september volgend jaar op.

Jacobson, vanaf 1988 artistiek adviseur van het Philadelphia Orkest in de VS, studeerde filosofie en geschiedenis in Oxford en werkte daarna in de platenindustrie in Engeland en Nederland. Sinds 1964 was hij publicist en docent in de VS en muziekcriticus bij de Chicago Daily News en later werkte hij in Engeland, onder andere bij de muziekuitgever Boosey and Hawkes. Jacobson had rollen als verteller bij plaatopnamen van Schonbergs Ode to Napoleon en Strawinsky's l'Histoire du Soldat. Verder vertaalde hij operalibretti en schreef de gedichtencyclus Death of a young man, op muziek gezet door Wilfred Josephs.