Basisvorming (2)

Ooit zag Schuyt visioenen van een onderwijs waarin een solide basis zou zorgen voor een brede scholing van het Nederlandse volk. Inmiddels ziet de profeet van de svorming niets meer in de onderneming (NRC Handelsblad, 23 mei) maar de trein raast door zonder dat iemand nog weet waarom de reis begonnen is. Van Lieshouts 'Laten we het maar proberen' (NRC Handelsblad, 6 juni) klinkt ook niet als de aankondiging van een educatief heil.

Waarom was de reis begonnen? Eigenlijk alleen omdat er ernstige problemen met het lager beroepsonderwijs zijn. Het niveau moest worden opgekrikt om de deelnemers geschikt te maken voor een maatschappij die steeds meer een behoorlijke scholing eist.

Maar wat zegt mijn partijgenote Netelenbos nu doodleuk? De PvdA vindt dat het lbo niet helemaal aan de eisen van de basisvorming hoeft te voldoen. Van de instemming met dat standpunt zal de emancipatie-partij bij uitstek, haar oordeel laten afhangen.

Buitenlanders verbazen zich erover dat Nederlanders constant bezig zijn hun eigen land te herscheppen: “Het lijkt erop of jullie land altijd wordt omgewoeld.” De basisvorming is langzamerhen project dat alleen nog voortdendert uit pure veranderlust. Maar zij is een onheil veroorzaakt door mensen.

Zij is inderdaad, zoals Janssen Perio uit Rotterdam in deze rubriek schreef, een 'cultuurramp'. Marc Chavannes'

'staatszandkastelen' (NRC Handelsblad, 8 juni) passen goed in het beeld van de doelloze woelwoede van onderwijspolitici.