Bakatin grote verliezer verkiezingen Rusland

MOSKOU, 18 JUNI. Bij de presidentsverkiezingen in de Russische republiek vorige week woensdag, die met een overtuigende meerderheid zijn gewonnen door de voormalige oppositieleider Boris Jeltsin, is de kandidaat op wie dent Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie zijn hoop had gesteld op de allerlaatste plaats terechtgekomen.

Ex-minister van binnenlandse zaken Vadim Bakatin, thans lid van de Nationale Veiligheidsraad en in de verkiezingscampagne het redelijk alternatief voor zowel Jeltsin als de naar het conservatisme overhellende communist Nikolaj Ryzjkov, heeft volgens de laatste officieuze uitslag slechst 3,47 procent van de stegehaald. Met dit percentage moest Bakatin alle vijf andere kandidaten voor laten gaan.

Volgens de uitslag die de centrale Kiesraad gisteren op basis van de uitslagen uit 84 van de 88 districten heeft opgesteld, is Jeltsin president geworden met 57,38 procent van de stemmen. In totaal hebben bijna 42 van de 105 miljoen kiesgerechtigden op hem gestemd. De opkomst bedroeg ruim 70 procent.

Voormalige premier Ryzjkov verwierf 17,29 procent van de stemmen. Ryzjkov wist Jeltsin slechts in vier kiesdistricten te verslaan, waaronder Noord-Ossetie waar de communisten nog altijd sterk zijn wegens de burgeroorlog tussen de zuidelijke verwanten en het nationalistische Georgie.

Op de derde plaats blijkt de 'rapalje'-kandidaat Vladimir Zjirinovski terecht te zijn gekomen, die ijvert voor bescherming van de Russen overal ter wereld en voor lagere wodka-prijzen. Hij kreeg 7,94 procent van de stemmen.

Amangeldoe Toelejev uit de mijnstad Kemerovo verwierf verrassend genoeg 6,1 van de stemmen, hetgeen er op wijst dat hij ook buiten zijn eigen Koezbass kiezers heeft getrokken. De rechts-radicale generaal Albert Makasjov, die hoopte op de de neo-stalinistische vleugel van de partij, blijkt het daarentegen zeer teleurstellend te hebben gedaan. De commandant van de krijgsmacht in de Oeral, die orde en tucht predikt en zich tegen de markteconomie keert, kreeg slechts 3,8 procent der stemmen.

De officiele uitslag wordt 22 juni nd gemaakt. Volgende maand (20 juli) zal Jeltsin in het Russische parlement beedigd worden.

    • Hubert Smeets