Voetbalcarnaval bij titel Kaiserslautern

BONN, 17 JUNI. Kaiserslautern is op de laatste competitiedag toch nog overtuigend kampioean de Bundesliga geworden. De uitwedstrijd tegen FC Koln werd met 6-2 gewonnen. Bayern Munchen bleef tweede en zag zijn achterstand zelfs tot drie punten oplopen door voor 70.000 toeschouwers op eigen veld (2-2) gelijk te spelen tegen het al gedegradeerde Bayer Uerdingen.

FC Nurnberg, gecoacht door Arie Haan, wist door een kleine overwinning (1-0) bij Wattenscheid te voorkomen dat het promotie-degradatiewedstrijden moet spelen. Dat loacht nu Sankt Pauli, dat op de derde plaats van onderen eindigt (na verlies met 5-2 bij Dortmund) en Stuttgarter Kickers (nummer drie van de tweede Bundesliga) als tegenstander krijgt. De degradatie van Uerdingen en Hertha Berlijn stond al vast; zij worden vervangen door de promovendi Schalke en MSV Duisburg. Het was de spelers van Kaiserslautern zaterdag niet aan te zien dat zij de voorafgaande week in nerveuze spanning hadden doorgebracht, nadat zij 8 juni eigen veld van Monchenglabdach hadden verloren en Bayern alsnog tot op twee punten was genaderd. Een gelijkspel zou in de uitwedstrijd tegen FC Koln weliswaar al genoeg geweest zijn voor het kampioenschap, maar daar stond wel tegenover dat FC Koln zijn laatste kans op Europees voetbal verdedigde. De nieuwe kampioen stelde zijn 40.000 meegereisde aanhangers snel gerust door binnen een kwartier een voorsprong van 2-0 te nemen. Die snelle produktiviteit was des te opmerkelijker omH)dat Kaiserslautern-trainer 'Kalli' Feldkamp zijn vaste voorhoedespelers Hotic en Labbadia (die volgend seizoen bij Bayern speelt) op de reservebank had gehouden. Niettemin werd FC Koln in zijn eigen stadion Mungersdorf uiteindelijk zelfs volledig overspeeld (6-2). Vrijwel direct na deze zware nederlaag, kwamen in de Duitse zondagsbladen, de geruchten op gang dat Keulen manager Udo Lattek van plan is trainer Erich Rutemoller de laan uit te sturen. En ook dat de kleine dribbelaLittbarski nu wel eens voor veel geld in Japan zou kunnen gaan spelen. De laatste paar minuten in Keulen werden zaterdag met vertraging en onder chaotische omstandigheden gespeeld omdat duizenden uitgelaten supporters uit Rijnland-Palts het veld voortijdig waren opgegaan. In de provinciestad werd het hele weekeinde in grote plassen bier een soort grootscheeps voetbalcarnaval gehouden om het kampioensp van sterspeler-aanvoerder Stefan Kuntz en zijn team te vieren. Gisteren namen 120.000 mensen deel aan de viering. Kanselier Helmut Kohl, die uit deze streek komt en eigenlijk had willen spreken, volstond bij nader inzien vooraf met een aanmoediging in een massablad en achteraf met een felicitatietelegram. Het seizoen van Bayern Munchen mag nu behoorlijk mislukt heten. De dramatisch matige laatste wedstrijd tegen Uerdingen zorgde wat dat betreft voor een passend slot. Bayern was al uitgeschakeld voor de Europese beker en werd vorig najaar door eamateurclub uit het Duitse bekertoernooi gezet. De internationals Reuter en Kohler vertrekken waarschijnlijk naar Italie, de nieuwe international Stefan Effenberg liet zaterdag weten dat hij weg wil. Manager Uli Hoeness zei daarop dat Bayer Effenberg aan zijn tot 1994 lopende contract zal houden. Hoeness deelde ook mee dat hij twee Braziliaanse versterkingen voor drie jaar heeft gecontracteerd, namelijk Fernando da Silva (Sao Paolo) en Waldemar de Oliviera Filha (Bragantin Tot verder ongenoegen van Bayern slaagde de plaatselijk eigenlijk meer populaire TSV Munchen 1860, een oude gerenommeerde club die negen jaar geleden de licentie voor het betaalde voetbal verspeelde, er zaterdag voor 27.000 toeschouwers in naar de Duitse eerste divisie te promoveren door van Neunkirchen te winnen. Topscorer van de Bundesliga (34 wedstrijden) werd Roland Wolfarth (Bayern) met 21 doelpunten, voor de Pool Jan Furtok van HSV (20). Er vielen 965 gele kaarten (vorig seizoen 966) en 46 rode (een record, vorig seizoen nog 31). De meeste toeschouwers trokken Dortmund (gemiddeld 35.280, was 36.700), Bayern (35.184, was 34.500) en Kaiserslautern (30.442, was 24.000).

    • J.M. Bik