Vaste beurs kijkt naar winst Ahold, KLM en Nedlloyd

ROTTERDAM, 17 JUNI. KLM, Ahold en Nedlloyd zetten vanmorgen hun opmars voort op de Amsterdamse effectenbeurs. Een hoger slot op Wall Street vrijdag, hogere obligatiekoersen en de weer sterkere dollar zorgden voor gemiddeld hogere koersen.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 95,9 punten, was om 13.00 uur 0,4 punt hoger. KLM zette vanmorgen de opmars voort en steeg naar een nieuw koersrecord voor dit jaar. KLM profiteert van de daling van de olieprijzen sedert het einde van de Golfoorlog en de hogere dollarkoers. Vorige week dinsdag werd bekend gemaakt dat de verliesgevende luchtvaartmaatschappij het belang van veertig procent in Transavia van dlloyd overneemt. Daar kwam vrijdag het bericht bij dat de KLM een belang wil nemen van 35 procent in de Franse regionale luchtvaartmaatschappij Air Littoral. De koers van KLM, die vrijdag sloot op 29,30 gulden, doorbrak vanmorgen even de grens van dertig gulden en was omstreeks het middaguur 0,70 gulden hoger. Naast KLM boekte ook Philips vanmorgen een nieuw jaarrecord. De koers van de electronikafabrikant won twee dubbeltjes op 32,50. De geplaagde transporteur Nedlloyd stond vanmorgen weer in het middelpunt van de belangstelg. Nedlloyd, dat vrijdag bij grote omzetten 2,10 gulden won op 56 gulden, was omstreeks het middaguur 1,50 gulden hoger. Handelaren zeiden dat Nedlloyds verkoop van het Transavia-belang aan de KLM sommige beleggers sterkt in de hoop dat het Rotterdamse concern het tempo van de herstructuring opvoert. Maar ondertussen duurt het conflict met de Noorse grootaandeelhouder Torstein Hagen (23 procent) voort. Sommige handelaren zien Hagen als koper van Nedlloyd-stukken. Ahold won een gulden, na een winst van 2,30 gulden op 84,50 vrijdag. De Zaanse grootgrutter kwam donderdag met het bericht dat de netto winst 12,6 procent hoger is uitgekomen op 76,4 miljoen gulden. Dat was iets hoger dan de markt verwachtte. Borsumij Wehry verwacht voor 1991 een winst per aandeel die tenminste gelijk is aan de 8,85 gulden over 1990. Daarmee heeft Borsumij haar eerdere voorzichtigheid wat betreft de prognose laten varen. De Haagse handelsonderneming, die vrig sloot op 85,50 gulden, was een dubbeltje hoger. De aandelen en converteerbare obligaties van Melia International, Bobel en Chamotte Unie zijn geschorst uit de officiele notering. Deze verbanning naar de niet-officieel genoteerde fondsen houdt volgens de beurs verband met het uitstel dat deze drie beursfondsen willen vragen voor het vaststellen van de jaarrekening. LONDEN Het hoger slot op Wall Street vrijdag veroorzaakte tegen de verwachting in vanmorgen geen hogere koersen in Londen. Zeven fondsen uit het FT-100-koersgemiddelde gingen vandaag ex-dividend. De Footsie (slot vrijdag: 2.522,3) was om 12.30 uur 2,1 punt lager. FRANKFURT Grote buitenlandse belangstelling voor grotere beursfondsen stuwde de koersen in Frankfurt vanmorgen omhoog. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot vrijdag: 1.699,83) was omstreeks het middaguur bijna vijftien punten hoger. TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag lager als gevolg van winstnemingen. Aankopen, gerelateeran de expiratie van futures, trokken de aandelenkoersen in Tokio donderdag en vrijdag fors omhoog, bij gebrek aan fundamentele factoren. Het Nikkei-225-koersgemiddelde daalde 150,8 punten op 24.943,09.