USSR biedt Israel anti-raketsysteem tegen Scuds aan

TEL AVIV, 17 JUNI. De Sovjet-Unie heeft Israel een raketverdedigingssysteem tegen Scud-raketten te koop aangeboden. Volgens de Israelische pers hebben Sovjet-wapenfabrikanten dit verrassende aanbod gedaan tijdens een bezoek aan het Israelische paviljoen op dearlijkse luchtvaarttentoonstelling in Parijs.

Het Sovjet-raketsysteem zou effectiever zijn dan de Amerikaanse Patriot-raketten die tijdens de oorlog in het Golfgebied in Israel en in Saoedi-Arabie tegen de door Irak afgeschoten Scud-raketten werden ingezet.

De AF-300, zoals de Russen dit systeem noemen, zou raketten op een afstand van 90 kilometer tot op een hoogte van 25 kilometer kunnen neerhalen. De Patriots zijn in Israel nogal omstreden, at die de Scuds te laat zouden hebben getroffen. Vallende brokstukken kwamen daardoor in Tel Aviv terecht, waar grote schade werd aangericht. Gezien Israels zeer nauwe banden met de Amerikaanse wapenindustrie is het hoogst onwaarschijnlijk dat Jeruzalem op het Sovjet-aanbod zal ingaan. Met belangrijke Amerikaanse financiele steun werkt de Israelische militaire industrie in hoog tempo aan de Arrow-antiraket-raket, die met grote trefzekerheid Scud-raketten zou moeten neerhalen op grote afstden van het doelgebied. Een kolonel van de Israelische luchtmacht werd gisteren in Parijs door de Russen uitgenodigd de nieuwe MiG-31 straaljager te inspecteren. De krant Yediot Ahronot publiceert vandaag op de voorpagina een foto waarop de Israelische kolonel staat naast de ontwerper van de MiG-31 en een bekende Sovjet-testpiloot.

“Er wordt geschiedenis gemaakt op de luchtvaarttentoonstelling in Parijs”, schrijft de krant. Volgens de Israelische pers is het radarsysteem van de MiG-31 aanzienlijk beter dan dat in de M29, waarmee enkele Arabische luchtmachten waaronder die van Syrie zich hebben uitgerust. Voor de Arabische landen is de openheid van Moskou jegens Israel hoogstwaarschijnlijk zeer verontrustend, omdat Israel in het bezit zou kunnen komen van elektronische codes van met hun luchtmachten gecoordineerde luchtverdedigingsystemen. Israelische toegang tot Moskous militaire geheimen zou Israels militaire overwicht op dArabische buurlanden aanzienlijk kunnen vergroten.

    • Salomon Bouman