Thriller voor Timmer: competitieslot bij PSV

EINDHOVEN, 17 JUNI. Philips-president Jan Timmer slaat de handen voor de ogen aRomario net naast schiet, schudt misprijzend het hoofd als Heintze ten onrechte buitenspel wordt gegeven en applaudisseert luid en krachtig als PSV met een 3-0 overwinning op Volendam het kampioenschap toch nog heeft binnengehaald. Het volgen van PSV in de laatste competitieronde is zenuwslopender dan het leiden van een wereldconcern in crisis.

Karel Hubee, vice-president van Philips, eet bijna zijn sigaar op als Ajax kort na rust 2-0 maakt, terwijl PSV nog maar met 1-0 vostaat. Voorovergebogen, op het puntje van zijn plastic stoel, laat hij zijn ogen geen moment van de grasmat los, alsof hij de PSV'ers langs telepathische weg naar voren wil sturen. Wat er bij Ajax gebeurt, volgt hij op het zwarte transistorradiootje, dat hij stijf tegen zijn rechteroor gedrukt houdt. Timmer, die een eindje verderop zit, beperkt zich tot het spel in het Philips-stadion. Hij heefeen radiootje meegenomen, hoewel zijn eigen onderneming de supportersschare daar toch zo nadrukkelijk toe had opgeroepen via paginagrote advertenties. Het spannendste competitieslot sinds jaren als verkoopstunt. Timmer was er van uit gegaan “dat er altijd wel iemand in de buurt zit” met een radio, zei hij na afloop. Een goede leider durft te vertrouwen op het initiatief van zijn teamgenoten. Hubee houdt hem tijdens de wedstrijd discreet op de hoogte van het scoreverloop in het Olympisch Stadion, waar concurrent Ajax tegelijkertijd tegen Vitesse speelt. Een eindje verder vervulisse Dekker, ex-president, voorzitter van de raad van commissarissen, eenzelfde rol als radioverbindingsman. Hij geeft telkens met zijn vingers aan hoeveel goals de Amsterdammers voor staan. Rechts van hem wordt Willem de Kleuver, lid van de Groepsraad, het hoogste bestuurscollege van Philips, daarvan bijna net zo nerveus als vroeger toen hij nog op de staantribune stond en de kriebels kreeg voor elke wedstrijd. Pag.15: Op tribune ben je deel van geheel De Philips-top is rijkelijk vertegenwoordigd bij de laatste en beslissende competitiewedstrijd van de Philips Sport Vereniging. Oud-president Henk van Riemsdijk zit te glunderen bij elke geslaagde actie van Romario. Commissaris Martin Kuilman speurt als een generaal over de grasmat. Leden van de hoofdstaf, zoals de directeur van het Philips' Pensioenfonds en de directeur van de Philips' Persdienst, verbijten zich in de rijen achter hen. PSV was jarenlang een niet eens zo dure hobby van Philips, een soort secundaire arbeidsvoorwaarde die niet in de ca was geregeld, een gemeenschapsvoorziening, zoals er ook een Philips Ontspannings Centrum bestond. Spelers droegen de naam van hun financier nog niet op hun shirtjes. Topbestuurders en topvoetballers kenden elkaar, waren lid van dezelfde familie, Brabantse jongens onder elkaar. Maar Coen Dillen en Willy van der Kuijlen hebben moeten plaatsmaken voor Romario en Popescu. Ook de Philips-top heeft en internationalisering ondergaan. Sinds de professionalisering van het voetbal in de beginjaren tachtig zijn de verhoudingen veel zakelijker geworden, zegt oud-president Dekker. Het bestuur van PSV bestaat weliswaar nog volledig uit Philips-functionarissen. Maar aan de begroting van 22 miljoen gulden voor het afgelopen seizoen bedroeg de bijdrage van hoofdsponsor Philips niet meer dan 3 tot 4 miljoen gulden. In de skybox - in Eindhoven Business Club geheten - bezet het elektronicaconcern maar 17 plaatsen, veel minder dan de tien subsponsors van PV. Timmer, Dekker, Hubee en De Kleuver tronen niet achter glas, maar zitten buiten op de eretribune. “Veel sfeervoller”, zegt Dekker. “Je bent meer deel van het geheel.” In principe zijn ze bij alle thuisduels aanwezig. Niet uit hoofde van hun functie maar omdat ze trouwe supporters zijn. Dekker: “Er bestaat bij Philips geen sociale verplichting om naar PSV te gaan.” Timmer - “ik heb vroeger zelf nog gevoetbald” - had al in de jaren zeventig een seizoenkaart voor PSV. Hij wil graag even beklemtonen dat hij zijn huidige seizoenkaart nog steeds “uit eigen zak” betaald. Alleen heeft hij na zijn presidentschap een betere plaats gekregen: een rij naar voren. Dat heeft hij zich maar laten aanleunen, want “dan kan ik mijn benen beter kwijt”. Na afloop verzamelen vertegenwoordigers en gasten van de sponsors zich in de Stuttgart-zaal waar ze elkaar feliciteren alsof zij hoogstpersoonlijk de besissende goals hebben gemaakt. Wie wil er niet delen in het succes? De Philips-bestuurders houden zich beschaafd op de achtergrond. De 86-jarige oud-president Frits Philips, met rood-witte PSV-corsage op zijn statige colbertje, is “blij” dat het toch nog allemaal is goedgekomen. Na die 3-0 nederlaag tegen Den Haag, die zijn hele paasweekend had bedorven, had hij de hoop al bijna opgegeven. Toch nog een lichtpunt tijdens het honderdjarig bestaan van Philips: PSV is kampioen.

    • Dick Wittenberg