Swart na discussie over spelregels golfkampioen

BOSCH EN DUIN, 17 JUNI. Na een bewogen laatste ronde is Willem Swart (33) op Golfclub De Pan de nieuwe nationale kampioen bij de professionals geworden. Evenals vorig jaar ging het gevecht om de titel vanaf de eerste dag tussen clubprofessional Swart enelend professional Chris van der Velde. Halverwege het toernooi waren de overige 79 deelnemers al kansloos en had Swart met sterk spel (71-69) drie slagen voorsprong genomen op Van der Velde (73-70).

Golftoernooien in ons land bestaan uit twee ronden of uit vier ronden. Door zijn toernooi-ervaring op de Europese Tour liggen Van der Velde's kansen vooral in toernooien die over vier dagen worden beslist. In de regen en harde wind op zaterdag liep hij met een scovan 71 dan ook weg van Swart, die een kostbare zeven maakte op de dertiende hole in een ronde van 79. De Amerikaanse Nederlander had daardoor bij de start van de laatste ronde opeens een voordeel van vijf slagen, dezelfde situatie als vorig jaar, toen hij erin slaagde die voorsprong vast te houden. Swart verraste echter met een voortreffelijke start en zette zijn directe tegenstander met drie birdies in de eerste vier holes meteen onder grote druk. Zijn vierde birdie kwam op de ende hole, waar Van der Velde te veel risico nam, twee keer buiten de baan terechtkwam en zijn avontuur in het bos met een zeven moest bekopen. Dat was een verschil van vier slagen op een hole, zodat Swart plotseling drie slagen voorstond. Op de dertiende hole had Van der Velde een slag terug kunnen winnen, ware het niet dat zijn caddie de tas met stokken per ongeluk op zijn bal had laten vallen, waardoor deze verrolde. De straf daarvoor is een slag. Hoe veroorzaakt door een ander, was het niet het eerste incident. Beide golfers zijn niet de grootste vrienden van elkaar en tot drie keer toe waren er misverstanden over de interpretatie van de regels. Golf mag dan simpel lijken (in zo'n min mogelijk aantal slagen de bal in een hole slaan), het spel wordt gedicteerd door een veelheid aan regels, die zijn samengevat in een lijvig boekwerk, dat voor geen enkele golfer aantrekkelijk genoeg is om avonden lang te bestuderen. Maar professionals worden geacht op de hoogte te zijn van de regels. In hun eigen toernooien kan het ze slagen besparen en als vraagbaak van de leden van de club behoren ze hun kennis te kunnen overdragen. Ondanks de discussies kon Van der Velde het even later opbrengen om te applaudiseren voor de zoveelste birdie van Swart. Terechte lof, want Swart ging op de baan waar hij golf 20 jaar geleden geleerd heeft, rond in 68 slagen, vier onder par. Hij was de enige die met zijn totaalscore onder par eindigde. In de Verenigde Staten gde hij een studie Director of Golf en na enkele omzwervingen in Nederland is hij nu professional op een club in Frankrijk. Dat weerhoudt hem er echter niet van om aan alle toernooien in eigen land deel te nemen. Swart won met zijn titel 5000 gulden, een bedrag dat in geen enkele verhouding staat tot de auto van ruim 40.000 gulden die een andere deelnemer won dankzij een hole-in-one. Verder dan een ronde van 86 kwam de geluksvogel niet; hij miste zelfs de kwalificatie, maar won een auto, waarvan hij volgens het wedstrijdreglement ook nog zelf de kleur mag bepalen. Van der Velde had de laatste ronde tien slagen meer nodig dan Swart en werd tweede. Het eerstvolgende talent in Nederland, Constant Smits van Waesberghe, werd gedeeld vijfde. Bij de vrouwen ging de titel naar Barbara van Strien, speelster van de Europese Tour.

    • Jan Ebbinge