Steun niet genoeg voor absolute meerderheid; Congrespartij wint verkiezingen India

NEW DELHI, 17 JUNI. De Congrespartij zal bij de Indiase verkiezingen vrijwel zeker als grootste partij uit de bus komen, maar krijgt geen meerderheid.

De Congrespartij en de rechtse hindoepartij BJP hebben beide winst geboekt, terwijl de Janata Dal Partij van ex-premier V.P. Singh op zwaar verlies staat. Nadat vandaag meer dan de helft van de stemmen voor de 511 te verdelen zetels was geteld ging de Congrespartij aan de leiding met 166, tegen 70 voor de BJP en 20 voor de Janata Dal. Op basis van computervoorspellingen zal geen enkele partij de absolute meerderheid behalen zodat er een zogeheten 'hung parliament' zal ontstaan. De Congrespartij komt samen met enkele regionale coalitiepartners naar verwachting uit op ongeveer 225 zetels, een winst van 30; BJP krijgt rond de 115 ze, ook een winst van 30 en de Janata Dal zou 80 zetels krijgen, een verlies van 50. De Congrespartij had gehoopt dat vanuit het zuiden, waar haar leider Rajiv Gandhi vier weken geleden werd vermoord, een golf van sympathie over het land zou slaan, maar die is uitgebleven. In de zuidelijke deelstaten Tamil Nadu en Kerala boekte de Congrespartij weliswaar grote winst, maar deze werd te niet gedaan door de opmars van de BJP in het noorden. In Kerala en Tamil Nadu werden tejkertijd deelstaatverkiezingen gehouden. In Tamil Nadu verpletterde de actrice Jayalalita, wier partij een coalitie vormde met de Congrespartij, haar rivaal Mu Ka, de man die tot begin dit jaar premier was in de deelstaat, maar wegens zijn vermeende steun aan de Tamil Tijgers werd afgezet door de president. In de andere twee deelstaten in het zuiden, Karnataka en Maharashtra (hoofdstad Bombay), sleepte de Congrespartij eveneens de meeste zetels in de wacht. Zelfs in Rajasthn Madhya Pradesh, in het midden van India, waar de BJP aan de macht is, heeft de Congrespartij vooruitgang geboekt. Maar in Uttar Pradesh en Bihar, met respectievelijk 138 en 86 miljoen inwoners, sloeg het medelijden voor de Congrespartij niet aan. In de meeste van de 130 districten in deze twee deelstaten stond de Congrespartij vanmiddag achter bij de BJP en andere partijen. De communisten leden verlies en konden alleen in West-Bengalen standhouden. Voor het nationale parlement zijn n30 tot 40 communisten verkozen en wordt er rekening gehouden met een mogelijke steun van de communisten aan de Congrespartij, die daarmee een regering zou kunnen vormen. Ondanks grote ideologische verschillen tussen beide partijen geven veel leden van de Congrespartij de voorkeur aan de steun van de communisten boven die van de BJP en de Janata Dal.

    • Lolke van der Heide
    • Bernard Imhasly