Sponsoractie voor Buchmesse levert enkele tonnen op

DEN HAAG, 17 JUNI. Oud-onderwijsminister Pais heeft tot nu toe enkele tonnen losgekregen bij het financiele bedrijfsleven voor een brede opzet vae Nederlands-Vlaamse presentatie op de Frankfurter Buchmesse in 1993.

Vorige maand besloot het kabinet 2,5 miljoen gulden uit te trekken voor de presentatie van Nederland als themaland op de grootste boekenbeurs ter wereld. Pais, die in april door minister d'Ancona (WVC) werd gevraagd sponsors te zoeken in het financiele bedrijfsleven, rapporteerde vorige week dat hij niet verder gekomen is dan enkele honderdduizenden guldens.

Pais blijft voorlopig nog naasponsors zoeken, aldus een woordvoerder van het ministerie van WVC. Sinds medio maart was er sprake van dat de regering af zou moeten zeggen voor de Buchmesse omdat de benodigde tien miljoen gulden voor een ruimte opzet van Nederland als themaland niet haalbaar bleek. Vlaanderen beloofde al eerder 2,5 miljoen gulden na de Nederlandse toezegging dat de presentatie in Frankfurt zou worden uitgebreid tot het Nederlandse taalgebied, dus inclusief Vlaanderen. In totaal is nu ruim vijf miljoen gulden beschikbaar voor een gezamenlijke presentatie.