Schapers laat twee kansen op eerste toernooizege schieten

ROSMALEN, 17 JUNI. Michiel Schapers heeft gisteren in Rosmalen tot tweemaal toe een kans laten lopen op de eerste toernooizege in zijn loopbaan. Een unieke gelegenheid om voor het eerst na de eindwinst van Tom Okker in het Rotterdamse ABN toernooi van 1974 weer voor een Nederlandse zege op eigen bodem te zorgen. Maar hij liet de mogelijkheden tegen Saceanu onbenut.

Schapers speelde in Rosmalen het toernooi van zijn leven. Binnengeslopen op een wild card rukte hij onweerstaanbaar op naar de eindstrijan de Continental Grass Court Championships. Zijn vierde finale in elf jaar toeren als prof. In Auckland 1987, Metz '88 en Nancy '89 was hij kansloos tegen respectievelijk Mecir, Svensson en Forget. In Rosmalen ging ten onder tegen Saceanu. Bij de eerste kans bedroeg het verschil tussen winst en verlies twee millimeter. De tweede was een droomkans, eentje die hij normaal negen van de tien keer met de ogen dicht in de hoek volleert. Schapers faalde. Het drama werd op slag voorspelbaar. Van 5-4 in de derde swerd het 5-5 en binnen mum van tijd 5-7 voor de Duitser. Saceanu werd daardoor winnaar (6-1 3-6 7-5). en 65.000 gulden rijker. “Het was tragisch”, gaf Schapers een kwartier na afloop toe. “Het vervelendste is dat ik met Koevermans om honderd gulden had gewed dat ik een toernooi zou winnen. Die honderd piek ben ik kwijt.” Vervelend was ook dat de econoom uit Eemnes in het heetst van de strijd ongemerkt een blessure opliep. Hij verrekte een spier in het rechter bovenb. Daardoor gaat hij niet naar de kwalificaties voor Wimbledon. De toernooi-arts schreef hem een week rust voor. Wel gaat hij dubbelen en mixen op Wimbledon. Een man gunde Schapers de overwinning absoluut niet. Dat was Michael Stich, die in de na de verregende zaterdag op de vroege zondagmorgen in de halve eindstrijd onderuitging tegen de Eemnesser (4-6 6-7). De Duitser, die bij toernooiwinst gestegen was naar de zesde plaats op de wereldranglijst, betichtte zijn tegenstan(der van smerig spel. Schapers had hem bij terugkomst na de onderbreking wegens regen op 6-4 1-1 een 'klootzak' genoemd. “Stich simuleerde een blessure”, stelde Schapers. “Dat vond ik buitengewoon kinderachtig.” De Duitser had tijdens de training bij het serveren bij de uitzwaai van zijn racket zijn knie vol geraakt. “Ik ben direct naar de dokter gegaan. Die pakte de knie in het ijs. Tijdens de wedstrijd kreeg ik er weer last van. Die regen was mijn geluk. Ik kon 'm mooi laten intapen.” Stich dartelde daarna weer vrolijk over de gladde baan. Schapers had het daar moeilijk mee. “Wat blessure”, bromde hij. “Hij liep als een kieviet.” Stich had na het verlies geen woorden voor het onsportieve gedrag van zijn opponent. “Het is niet de eerste keer dat hij zoiets flikt. Voor Schapers is het resultaat heilig. Hij wil winnen, ook met alle ongeoorloofde middelen.” De sportiviteitsprijs ontging Schapers, de hoofdprijs ook. Toch werd hij zeven dagen de smaak(JHker van Rosmalen. Hij won 138 ATP-punten en steeg naar de 150ste plaats. Het dubbelspel in Rosmalen gaf een primeur te zien. Voor de eerste keer was de finale van een ATP-toernooi een volledig Nederlandse aangelegenheid. In de eindstrijd stond Haarhuis met Davids tegenover Krajicek en Siemerink. Haarhuis en Davids wonnen met 6-3 7-6 (7-5). Het duo verdeelde 40.000 gulden. Daarmee boerde vooral de Monegask Haarhuis aardig de laatste drie weken. Op Roland Gas verdiende hij 75 mille, in Brabant 28.000 gulden. Het grastoernooi in Rosmalen is financieel kerngezond. Ondanks de regenval kwamen er 16.000 toeschouwers naar het Autotron, zestig procent meer dan het vorig jaar. Dat verklaarde drs. Lips, directeur van het Autotron, op de afsluitende persconferentie. Het bedrijf heeft zich garant gesteld voor een verlies tot het bedrag van een miljoen gulden. Lips kwam tot zijn aantal aan de hand van de verkochte entreebewijzen. Vorig jaar telden de organisato(ren 22.000 toeschouwers, Bij natelling bleken dat er slechts 10.000 te zijn.