Rienks en Zwolle breken het verzet in de dubbeltwee

AMSTERDAM, 17 JUNI. Voor de zevende keer in zijn sportcarriere heeft de roeier Nico Rienks zich het Nederlands kampioenschap in de dubbeltwee toegeeigend. De Olympisch kampioen verspeelde vorig jaar, toen nog met Ronald Florijn, de nationale titel. Met zijn nieuwe ploeggenoot Henk Jan Zwolle keerde Rienks afgelopen zaterdag terug aan het erevlot van de Bosbaan.

De Nederlandse kampioen in de dubbeltwee gaat in dat bootstype in augustus naar de WK in Wenen, formuleerde de roeibond de inzet op voorhand. Voor de ambitieuze roeiers van Okeanos een belangrijke verworvenheid, want in Wenen kan ook uitzending naar de Olympische Spelen verdiend worden. Rienks uitte de opluchting over de winst uitte na de finish door een gebalde vuist in de lucht te steken. Boegroeier Zwolle volgde het voorbeeld van de man die hem momenteelet langverwachte succes in de sport bezorgt. Na lang een bijrol vervuld te hebben, heeft hij nu de partner met wie hij kan winnen. In de beslissende race werd Okeanos op de hielen gezeten door twee dubbels van formaat. Aanvoerder van de concurrentie was Nereus-roeier Hans Kelderman. Vorig jaar veroverde deze breedgebouwde krachtpatser de nationale titels in de skiff en dubbeltwee, maar dit jaar stond voor hem meer op het spel dan behoud van het kampioenschap. Met verenigingsgenoot Rutger Arisz nam hij in het begin van het seizoen het voortouw in het verzet tegen de kandidatuur van Rienks en Zwolle. Aisz en Kelderman waren zo eensgezind dat zij bij hun vereniging een nieuwe boot konden lospeuteren. Uiteindelijk gingen zij gescheiden over het water. De eensgezindheid van de rebellen strandde anderhalve week geleden toen Kelderman de samenwerking met Arisz verbrak. Een moeilijke beslissing, want de roeiers kunnen bogen op een fors aal gezamenlijke kilometers. In 1989 zaten zij beiden in de dubbelvier die in Joegoslavie wereldkampioen werd. Aanleiding voor de breuk was het veronderstelde gebrek aan vorm en inzet bij Arisz. Kelderman ging in allerijl een nieuw verbond aan met Koos Maasdijk, terwijl Arisz de boot inging met Ronald Florijn. De drie ploegen startten hard en zetten alle drie snelle tijden neer. Rienks en Zwolle controleerden de race echter met een beheerste lengte voorsprong. Achter hen konden Kelderman en Arisz alleen noeen prestigeslag leveren. Deze werd in het voordeel van Kelderman beslist, maar gelukkig kon hij daar niet mee zijn. Ook zijn optreden voor de skiff-titel was teleurstellend. Vorig jaar leverde hij daar een genspireerde zege af, nu haakte hij in de voorwedstrijd gedesillusioneerd af. Kampioen in de zware skiff werd Frans Gobel van De Hoop. “We zijn hier de laatste weken heel serieus mee bezig geweest,” zei Rienks over de beslissende race. Zwolle toonde zich “opgelucht'“Er is nu duidelijkheid,” stelde hij na afloop terecht. Volgens slagroeier Rienks stoelde zijn zege op serieuze samenwerking, gedrevenheid en vertrouwen. “Wij kunnen afspraken maken en leven voor het roeien. Het is de aanloop die beslissend is voor de wedstrijd.” Een belangrijke opmerking van de skuller, want het was juist vertrouwen dat ontbrak bij de uitdagers. Het is een knelpunt dat volgens coach Jan Klerks uit de weg zal moeten worden geruimd, nu hernieuwde samenwerking van zijn roes weer in het verschiet ligt. Nu de dubbeltwee-plaatsen voor de WK vergeven zijn, is het de beurt aan de dubbelvier. Schot voor de boeg in dit nummer vormde de eenzame 'row-over' voor de titel in de dubbelvier. Arisz, Kelderman, Florijn en Maasdijk eigenden zich zonder tegenstand eenvoudig het kampioenschap toe. Daarmee zijn wat de roeibond betreft meteen de kaarten voor de nationale skullers-equipe geschud. Bondscoach Rene Mijnders wil op de Rotsee Regatta in Luzern, over een maand een bngrijke WK-test, de nationale dubbelvier presenteren. Hij kan niet anders dan tevreden zijn. Met de strijd in de dubbels achter de rug is een belangrijk gedeelte van de Oranje-ploeg al onder stoom gebracht voor de strijd om de medailles op de WK.

    • Marc van den Eerenbeemt