Pinatubo kalm na uitbarsting

MANILA, 17 JUNI. Meer dan honderdduizend Filippino's zijn het afgelopen weekeinde in paniek gevlucht uit het gebied rond de Pinatubo-vulkaan, die voortdurend grote hoeveelheden as, stenen, modder en lava uitbraakte. In totaal zijn er naar schatting enige tientallen mensen om het leven gekomen en zeker 150 zwaar gewonden gevallen.

Vanmorgen leek de vulkaan iets tot bedaren gekomen en de eruptie, die vrijdag begon, lijkt over zijn hoogtepunt heen te zijn. “Ik gelooft we het ergste gehad hebben”, zei Raymundo Punonghayan, directeur van het Filippijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie, “er zijn stukken van de berg afgebroken, zoals we hadden voorspeld, maar de gevolgen zijn niet zo erg als het 'worst case' scenario, dat we hadden opgesteld.” Door de ontdekking van een drie kilometer lange scheur in de vulkaan, aan de zuidzijde tussen twee kraters, werd de gevarenzone zaterdag vergroot van 20 kilo(meter naar 40 kilometer. Velen van de honderdduizenden die binnen deze straal woonden zochten in paniek een goed heenkomen. Daarbij ontstond een enorme verkeerschaos omdat verscheidene bruggen al waren weggeslagen door modderstromen. Velen vonden een voorlopige schuilplaats in kerken en scholen, terwijl anderen onderdak kregen in tentenkampen. “Ik heb de Japanse bezetting meegemaakt, maar de oorlog was hierbij vergeleken niets”, zei de 75-jarige Corn Monteardo bij aankomst in een opvangkamp even buiten de gevarenzone. Nu de ergste erupties voorbij lijken, wil men de gevarenzone overigens weer beperken. De asregen hebben wegen onbegaanbaar gemaakt. Auto's slippen in het fijne stof, terwijl motoren erdoor vastlopen. In Manila ligt een laag as van enkele centimeters, terwijl in dorpen iets dichter bij de vulkaan de bewoners tot hun voeten en zelfs kniediep door de as lopen. Het vliegveld van Manila was tot zondagavond voorle vliegverkeer gesloten. Sommige dorpen in de buurt van de vulkaan werden getroffen door modderstromen, terwijl elders gebouwen bezweken onder het gewicht van grote hoeveelheden as en zand op het dak. Gevreesd wordt dat hierbij veel slachtoffers zijn gevallen onder achterblijvers. De 1745 meter hoge vulkaan braakte zaterdag een zware stenenregen uit, waardoor stenen zo groot als tennisballen neerkwamen op een entenkamp dat was ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Enkelen raakten hierbij gewond. Inmiddels hebben 15.000 Amerikaanse militairen en hun gezin Clark luchtmachtbasis verlaten. De meeste gebouwen zijn beschadigd of ingezakt onder het gewicht van de as. De luchtmachtbasis, de grootste van de Amerikanen in Azie, wordt nu bewaakt door 500 Filippino's. Washington heeft intussen een eskader van de marine opdracht gegeven om naar de Filippijen koers te zetten om daar een deel van de Amerikanen in Subic Bay op pikken. De hoofdstad Manila werd zaterdag en zondag herhaaldelijk opgeschrikt door forse aardschokken. Intussen werd het land ook nog getroffen door de orkaan Yunya, die gepaard ging met uitzonderlijk zware regenval. De storm eiste ten minste vier levens. Volgens meteorologen bestaat er kans op een nieuwe orkaan in de Filippijnen.