NS tegen OV-kaarten voor mensen met een uitkering

DEN HAAG, 17 JUNI. De Nederlandse Spoorwegen zien niets in een OV-jaarkaart voor mensen met een bijstandsuitkering. De NS sluiten geen grootverbruikers-contracten meer af die in de Randstad tot meer reizen in de spitsuren kunnen leiden, liet een woordvoerder van de spoorwegen vanochtend weten. De treinen zitten op dat tijdstip al overvol.

Streekvervoer Nederland, de overkoepelenorganisatie van regionale busbedrijven, is wel voor een OV-jaarkaart voor bijstandsontvangers.

Streekvervoer Nederland denkt over voldoende capaciteit te kunnen beschikken om de extra toevloed aan reizigers te verwerken. De projectgroep sociale vernieuwing onderzoekt de mogelijkheid van een OV-jaarkaart voor mensen in de bijstand, zo werd vorige week bekend. Zo zouden zij uit hun isolement kunnen worden gehaald en kan hun mobiliteit worden bevorderd. Staatssecretaris Ter Veld (sociale zaken) vi dat als een dergelijke kaart er komt, deze faciliteit ook beschikbaar moet zijn voor AOW'ers en mensen die voor een laag inkomen werken. “Als je alleen de mensen in de bijstand zo'n kaart geeft, dan krijg je problemen als zo iemand werk krijgt. Hij is dan zowel zijn uitkering als zijn openbaar-vervoerkaart kwijt”, zei Ter Veld zaterdag op de VARA-tv. Ook voelt zij niets voor een verplichting voor mensen met een uitkering om een OV-jaarkaart te nemen. Daarvan gaatreekvervoer Nederland wel uit, wil de kaart voor de vervoersbedrijven aantrekkelijk zijn. Minister Maij-Weggen (verkeer) ontkent dat zij de suggestie voor een OV-jaarkaart voor bijstandsontvangers heeft gedaan, zoals leden van de projectgroep sociale vernieuwing beweren. “Dit is een onbeschrijfelijke solo-actie van Schaefer”, zei vanochtend een woordvoerder van de minister. Schaefer is voorzitter van de projectgroep.