Man gewond bij overval op pompstation

ROTTERDAM, 17 JUNI. Bij een overval op een pompstation in Utrecht is zaterdagavond een 27-jarige pompbediende zwaar gewoneraakt. De overvallers schoten enkele keren op de pompbediende, omdat ze niet geloofden dat er slechts een paar honderd gulden in kas was. Hij verkeert na een operatie buiten levensgevaar. De overvallers zijn voortvluchtig, aldus een woordvoerster van de Utrechtse politie.

Naar aanleiding van de overval wil de vakbeweging CNV dat er snel een wettelijke regeling komt die het ogelijk maakt dat er 's avonds na negen uur nog pompbedienden aan het loket zitten. De vakbond zal hier bij regering en parlement op aandringen. Volgens J. Immerzeel van de industrie- en voedingsbond CNV zou de kwestie voorlopig moeten worden geregeld via de Winkelsluitingswet. Een definitieve regeling zou deel kunnen uitmaken van de Arbeidsomstandighedenwet, die op het ogenblik wordt herzien. Als aan de wens van de bond gehoor wordt gegeven, zou dit beenen dat de automobilist tussen 's avonds negen uur en 's ochtens zes uur slechts terecht kan bij benzinestations die over een betaalautomaat beschikken. Dergelijke stations bevinden zich voornamelijk langs autosnelwegen. Werkgevers en werknemers in de branche - georganiseerd in respectievelijk de Bovag en diverse vakbonden - hebben enige tijd geleden per convenant afspraken gemaakt over de beveiliging van het personeel. Daarbij gaat het onder meer om de installatie van videocamera's, stil alarm en kluizen waar de pompbediende niet in kan. Ander onderdeel van het convenant is de gezamenlijk uitgesproken wens dat pompstations zonder betaalautomaat 's avonds om negen uur dicht gaan. “Dit tijdstip is een compromis tussen werkgevers en bonden, die hadden ingezet op zeven uur 's avonds”, aldus Immerzeel.