Leukste treintje tussen Haarlem en Amsterdam

AMSTERDAM, 17 JUNI. Een machinist die de trein in beweging zet op het geluid van aanzwellende piano's, is zelden eerder vertoond. Zaterdagmorgen werd tijdens een speciale treinrit de compositie “Van Haarlem naar Amsterdam” van Bramermeulen opgevoerd. Machinist J. Bouman, die niet was ingelicht, bleek gevoel voor muziek te hebben: “Verdorie, ik moet gaan, dacht ik toen ik die piano's hoorde.”

Met het treinritje van Haarlem naar Amsterdam kreeg het eindexamenproject van Erik The (25), student grafisch ontwerpen aan de Rietveld Academie in Amsterdam, gestalte. The heeft een boek gemaakt met tekeningen van het uitzicht vanuit de trein op dit traject. The, zelgeen gevoel voor muziek, heeft Bram Vermeulen verzocht een muzikale vertaling van zijn beelden te maken. Die vond het een leuke opdracht. “En het ging veel makkelijker dan ik dacht. Het was net zoiets als filmmuziek maken.” Vermeulen bedient vanuit het hokje van de hoofdconducteur de intercom, waarover het bandje met de muziek wordt afgespeeld. In de muziek, die wat metalig klinkt, hoor je met een beetje goede wil het vertrekken van de trein, het geraas van verkeer op het Rottolderplein en de saaiheid van fabrieksterreinen. De passagiers - vrienden, klasgenoten, docenten - bladeren in het boek met het uitzicht mee. Ze vinden het zonder uitzondering fantastisch. “Maar moeilijk uit te leggen waarom.” Video op de rails is het, roept een jongen. Shireen Strooker, de vriendin van Bram Vermeulen, vindt het genant dat er niemand van de NS aanwezig is. “Dit had de NS prima als relatiegeschenk kunnen gebruiken.” The wilde met zijn project een aanvulling bieden op het beperkte uitzicht dat een treiedt. “In hoog tempo raas je door het land. Je ruikt niets, ziet niets, voelt niets achter die twee centimeter dikke ruit, die meestal ook nog vies is.” Hij is zeer tevreden met het ritje. “Het is 500 procent.” De NS heeft medewerking verleend voor een rit en daar is The heel blij mee, maar hij zou best nog drie keer heen en weer willen. Als de trein in Amsterdam arriveert, barst een luid gejuich los. De meegereisde docenten klappen ook hard. Is The geslaagd? Jazeker, luidt het in koor. “De combinatie tekeningen, muziek en uitzicht was van een hoog technisch niveau.” Ook de machinist is tevreden.

Hij heeft “nog nooit zo'n leuk treintje gereden.”